Izaberite stranicu

Међународна конференција 2024 ЕПАЛЕ Турска одржана је 4. и 5. марта 2024. године у Анталији. Циљ конференције је био допринос образовању одраслих и цјеложивотном учењу у Турској и размјена добрих пракси кроз пројекат ЕПАЛЕ.

Конференција је окупила више од сто учесника, представника заједнице образовања одраслих из Турске, као и представнике НСС ЕПАЛЕ тимова из осам земаља Европе: Белгије, Србије, Црне Горе, Финске, Пољске, Сјеверне Македоније, Грчке и Босне и Херцеговине. У име делегације Босне и Херцеговине конференцији су присуствовале замјеница директорице Агенције за предшколско, основно и средње образовање, Милана Попржен и члан Државног тима за подршку (НСС) ЕПАЛЕ у БиХ, Дариа Мршић.

Првог дана конференције, државни координатор ЕПАЛЕ у Турској, Јусуф Танер Текин представио је рад NSS тима из Турске, као и документ о постигнућима из претходног периода. На тему цјеложивотног учења говорио је академик, проф. др Хусеин Kaјgin са Бартон Универзитета у Турској у наставку програма. Добре праксе у оквиру ЕПАЛЕ пројекта подијелиле су представнице НСС Белгије и НСС Србије током првог дана конференције.

Такође, првог дана конференције уприличен је пријем и састанак замјенице министра образовања Турске, Целиле Ерен Ökten и НСС тимова из Пољске, Белгије, Сјеверне Македоније, Босне и Херцеговине и Турске. Током састанка било је ријечи о унапређењу образовања одраслих и проширењу сарадње ових пет земаља Европе.

Другог дана конференције одржане су четири панел сесије у којима су учествовали истакнути академици и представници цјеложивотног учења из Турске, као и представници земаља Европе. Теме заступљене током панел дискусија су биле: Цјеложивотно учење и дигитализација – улога ЕПАЛЕ, примјери добре праксе у образовању одраслих кроз пројекат ЕПАЛЕ, улога институција цјеложивотног учења у образовању и улога ЕПАЛЕ у цјеложивотном учењу и планови за будућност.

Представница НСС ЕПАЛЕ Босна и Херцеговина, Дариа Мршић представила је примјере добре праксе регионалног ЕПАЛЕ пројекта из области медијска писменост током друге панел сесије. Турска заједница цјеложивотног учења имала је прилику да чује више о овој регионалној сарадњи шест земља југоисточне Европе кроз пројекат ЕПАЛЕ. Успјешна реализација и  резултати представљеног пројекта изазвали су велико интересовање и позитивне реакције учесника конференције који су у даљем току програма дискутовали на ову тему и истицали важност подизања вјештина медијске писмености код одраслих.

Овогодишња Међународна ЕПАЛЕ конференција у Турској пружила је изузетну прилику свим учесницима за размјену знања и искустава, као и за успостављање нових сарадњи у будућности.