Međunarodna konferencija 2024 EPALE Turska održana je 4. i 5. ožujka 2024. u Antaliji. Cilj konferencije bio je doprinijeti obrazovanju odraslih i cjeloživotnom učenju u Turskoj te razmijeniti dobre prakse kroz projekt EPALE.

Konferencija je okupila više od stotinu sudionika, predstavnika zajednice obrazovanja odraslih iz Turske, kao i predstavnika NSS EPALE timova iz osam europskih zemalja: Belgije, Crne Gore, Finske, Grčke, Poljske, Sjeverne Makedonije, Srbije i Bosne i Hercegovine. U ime izaslanstva Bosne i Hercegovine konferenciji su nazočile zamjenica ravnatelja Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Milana Popržen i članica Državnog tima za podršku (NSS) EPALE u BiH Daria Mršić.

Prvog dana konferencije, državni koordinator EPALE u Turskoj, Yusuf Taner Tekin, predstavio je rad NSS tima iz Turske, kao i dokument o postignućima u prethodnom razdoblju. U nastavku programa o temi cjeloživotnog učenja govorio je akademik prof. dr. Husein Kaygin sa Sveučilišta Barton u Turskoj, dok su primjere dobre prakse u okviru EPALE projekta podijelile predstavnice NSS Belgije i NSS Srbije.

Također, prvog dana konferencije upriličen je prijem i sastanak zamjenice ministra obrazovanja Turske Celile Eren Ökten i NSS timova iz Belgije, Bosne i Hercegovine, Poljske, Sjeverne Makedonije i Turske. Tijekom sastanka razgovaralo se o unapređenju obrazovanja odraslih i proširenju suradnje ovih pet europskih zemalja.

Drugog dana konferencije održane su četiri panel sesije na kojima su sudjelovali istaknuti znanstvenici i predstavnici LLL-a iz Turske, kao i predstavnici europskih zemalja. Teme zastupljene tijekom panel rasprave bile su: Cjeloživotno učenje i digitalizacija – uloga EPALE-a, primjeri dobre prakse u obrazovanju odraslih kroz EPALE projekt, uloga institucija za cjeloživotno učenje u obrazovanju i uloga EPALE-a u cjeloživotnom učenju te planovi za budućnost.

Predstavnica NSS EPALE Bosne i Hercegovine, Daria Mršić, prezentirala je primjere dobre prakse regionalnog EPALE projekta iz područja medijske pismenosti tijekom druge panel sesije. Turska LLL zajednica imala je priliku čuti više o regionalnoj suradnji šest zemalja jugoistočne Europe kroz projekt EPALE. Uspješna realizacija i rezultati predstavljenog projekta izazvali su veliki interes i pozitivne reakcije sudionika konferencije koji su u daljnjem tijeku programa raspravljali o ovoj temi te istaknuli važnost podizanja vještina medijske pismenosti kod odraslih.

Ovogodišnja Međunarodna EPALE konferencija u Turskoj pružila je izuzetnu priliku svim sudionicima za razmjenu znanja i iskustava, kao i za uspostavljanje novih suradnji u budućnosti.