Međunarodna konferencija 2024 EPALE Turska održana je 4. i 5. marta 2024. godine u Antaliji. Cilj konferencije je bio doprinos obrazovanju odraslih i cjeloživotnom učenju u Turskoj te razmjena dobrih praksi kroz projekt EPALE.

Konferencija je okupila više od sto učesnika, predstavnika zajednice obrazovanja odraslih iz Turske, kao i predstavnike NSS EPALE timova iz osam zemalja Evrope: Belgije, Srbije, Crne Gore, Finske, Poljske, Sjeverne Makedonije, Grčke i Bosne i Hercegovine. U ime delegacije Bosne i Hercegovine konferenciji su prisustvovale zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Milana Popržen i član Državnog tima za podršku (NSS) EPALE u BiH Daria Mršić.

Prvog dana konferencije, državni koordinator EPALE u Turskoj Yusuf Taner Tekin predstavio je rad NSS tima iz Turske, kao i dokument o postignućima iz prethodnog perioda. Na temu cjeloživotnog učenja govorio je akademik prof. dr. Husein Kaygin s Barton Univerziteta u Turskoj u nastavku programa. Dobre prakse u okviru EPALE projekta podijelile su predstavnice NSS Belgije i NSS Srbije tokom prvog dana konferencije.

Također, prvog dana konferencije upriličen je prijem i sastanak zamjenice ministra obrazovanja Turske Celile Eren Ökten i NSS timova iz Poljske, Belgije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine i Turske. Tokom sastanka bilo je riječi o unapređenju obrazovanja odraslih i proširenju saradnje ovih pet zemalja Evrope.

Drugog dana konferencije održane su četiri panel-sesije u kojima su učestvovali istaknuti akademici i predstavnici LLL iz Turske, kao i predstavnici zemalja Evrope. Teme zastupljene tokom panel-diskusija su bile: Cjeloživotno učenje i digitalizacija – uloga EPALE, primjeri dobre prakse u obrazovanju odraslih kroz projekt EPALE, uloga institucija cjeloživotnog učenja u obrazovanju i uloga EPALE u cjeloživotnom učenju te planovi za budućnost.

Predstavnica NSS EPALE Bosna i Hercegovina Daria Mršić predstavila je primjere dobre prakse regionalnog EPALE projekta iz oblasti medijska pismenost tokom druge panel-sesije. Turska LLL zajednica imala je priliku da čuje više o ovoj regionalnoj saradnji šest zemlja jugoistočne Evrope kroz projekt EPALE. Uspješna realizacija i rezultati predstavljenog projekta izazvali su veliko interesovanje i pozitivne reakcije učesnika konferencije koji su u daljnjem toku programa diskutovali o ovoj temi i isticali važnost podizanja vještina medijske pismenosti kod odraslih.

Ovogodišnja Međunarodna EPALE konferencija u Turskoj pružila je izuzetnu priliku svim učesnicima za razmjenu znanja i iskustava, kao i za uspostavljanje novih saradnji u budućnosti.