ICILS

Šta je ICILS 2023?

International Computer and Information Literacy Study – ICILS međunarodno je istraživanje računarske i informatičke pismenosti koje nastoji dati odgovor na jedno od ključnih pitanja današnjice: Koliko su dobro učenici pripremljeni za učenje, rad i život u digitalnom svijetu?

Svrha provođenja ICILS -a je istraživanje načina na koje mladi ljudi koriste kompjutere za istraživanje, stvaranje i komunikaciju kako bi uspješno djelovali kod kuće, u školi, na radnom mjestu i u zajednici.
Istraživanje ICILS relativno je novo, međunarodno istraživanje u kojem će naša država po prvi put učestvovati. ICILS istraživanje pokrenulo je Međunarodno udruženje za vrednovanje obrazovnih postignuća – IEA 2013. godine. Drugi ciklus proveden je 2018, a treći će biti proveden 2023. godine.

Važnost podataka iz ICILS istraživanja dobila je dodatnu vrijednost tokom pandemije COVID-19 budući da ICILS izravno mjeri i izvještava o stepenu digitalne pismenosti učenika, kao i o ishodima učenja koji su ključni za njihovu sposobnost upravljanja učenjem na daljinu, sada i u budućnosti.

Ukratko rečeno, ICILS istraživanje mjeri razlike u računarskoj i informatičkoj pismenosti učenika na međunarodnom nivou.

ICILS procjenjuje vještine učenika u prikupljanju i produkciji digitalnih informacija, odnosno njihov nivo ključne informatičke pismenosti i njihovo razumijevanje sigurne i primjerene upotrebe digitalnih informacija. Također, istraživanje prikuplja i analizira podatke o aktivnostima i stavovima učenika u vezi s korištenjem računara u školskim i izvanškolskim kontekstima u kojima se razvija njihova računarska i informatička pismenost. Osim učeničkih postignuća, istraživanjem se prikupljaju opsežni kontekstualni podaci o obiteljskom i školskom okruženju učenika, a zbog svega navedenog možemo zaključiti kako ICILS pruža solidnu bazu dokaza za istraživače, nastavnike i kreatore politika.

ICILS istraživanje će u našoj državi biti provedeno digitalno i uključiti će module za procjenu računarske i informatičke pismenosti. U istraživanju će učestvovati učenici osmih razreda.
Svi podaci ispitanika su zaštićeni Deklaracijom o zaštiti vlastitih podataka te se iz tog razloga i koriste ID šifre u procesu provođenja testiranja.