Izaberite stranicu

У оквиру текућег циклуса ЕПАЛЕ 2022-2024, у периоду од 19. до 20. априла 2023. године, успјешно је спроведена студијска посјета Словачкој у којој је учествовало 10 Државних тимова за подршку (НСС) ЕПАЛЕ из Европе. Делегацију Босне и Херцеговине представљали су представници Агенције, чланови НСС ЕПАЛЕ тима Синиша Гатарић, Дариа Мршић и Славко Каран.

Првог дана студијске посјете Братислави, 19. априла 2023. године, у име Државног института за стручно образовање, у оквиру којег дјелује Државни тим за подршку ЕПАЛЕ Словачка, уводним излагањем и презентацијом представили су се домаћини догађаја, замјеник директора Института, Лубица Галова, и државни координатор ЕПАЛЕ Словачка, Моника Дринкова. Током састанка, учесници су имали прилику да чују о примјерима добре праксе из 10 европских земаља. Колеге НСС ЕПАЛЕ тимова из: Белгије, Чешке, Немачке, Мађарске, Летоније, Малте, Холандије, Сјеверне Македоније, Словачке и Босне и Херцеговине подијелиле су примјере добре праксе.

Другог дана, 20. априла 2023. године, делегације су посјетиле град Трнаву, који је од 2022. године званични члан УНЕСКО Глобалне мреже градова учења. Тим удружења грађана Лифестарстер из Трнаве је, у сарадњи са Градом Трнавом, припремио цјелодневни програм за учеснике студијске посјете. Уводна сесија одржана је у просторијама Лифестарстер центра, гдје су учесници сазнали више о главним активностима и плановима првог града учења у Словачкој од чланова централног тима организације Лифестарстер. Потом су се учесници упутили у просторије Градске управе Трнаве, где их је дочекала замјеница градоначелника Ева Немчовска, задужена за активности у сектору образовања града Трнаве. Замјеница градоначелника је током састанка истакла да „потенцијал Трнаве као града учења лежи у повезивању образовних организација и стварању система који олакшава сарадњу свих актера у области образовања и обуке у граду”.

Студијска посјета је настављена обиласком најзначајније јавне библиотеке у Трнавском крају, чувене библиотеке Јурај Фандли. Затим је услиједила посјета Универзитету у Трнави, најстаријем универзитету у Словачкој. Представници Катедре за психологију Филозофског факултета Универзитета у Трнави представили су програме за образовање одраслих и програме за полазнике треће животне доби. Завршна посјета била је посвећена студентском кампусу Кортјард, гдје су учесници упознати са програмом стипендирања студената који бораве у овом кампусу. Чињеница да ЕПАЛЕ платформа пружа прилику за нова искуства и партнерства у заједници образовања одраслих у Европи је нешто што су сви учесници искусили и овога пута током дводневне студијске посјете словачким градовима, Братислави и Трнави.