U sklopu trenutnog ciklusa EPALE 2022-2024, u periodu 19 – 20. aprila 2023. godine uspješno je realizirana studijska posjeta Slovačkoj u kojoj je učestvovalo 10 Državnih timova za podršku (NSS) EPALE iz Evrope. Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su predstavnici Agencije, članovi NSS EPALE tima Siniša Gatarić, Daria Mršić i Slavko Karan.
Prvog dana studijske posjete u Bratislavi, 19. aprila 2023. godine, u ime Državnog instituta za stručno obrazovanje u okviru kojeg djeluje Državni tim za podršku EPALE Slovačka, uvodnim govorom i prezentacijom predstavili su se domaćini događaja, zamjenica direktora Instituta Lubica Galova i državni koordinator EPALE Slovačka Monika Drinkova. Tokom sastanka učesnici su imali priliku da čuju o primjerima dobre prakse iz 10 evropskih zemalja. Kolege iz NSS EPALE timova iz: Belgije, Češke Republike, Njemačke, Mađarske, Letonije, Malte, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Slovačke i Bosne i Hercegovine podijelile su primjere dobrih praksi.

Drugog dana, 20. aprila 2023. godine, delegacije su posjetile grad Trnavu, koji je od 2022. godine zvanični član UNESCO-ve Globalne mreže gradova učenja. Tim udruženja građana Lifestarster iz Trnave u saradnji s Gradom Trnavom pripremio je cjelodnevni program za učesnike studijske posjete. Uvodna sesija održana je u prostorijama Lifestarster centra, gde su učesnici saznali više o glavnim aktivnostima i planovima prvog grada učenja u Slovačkoj od članova centralnog tima Lifestarster organizacije. Potom su se učesnici zaputili ka prostorijama Gradske uprave Trnava, gdje ih je dočekala zamjenica gradonačelnika Eva Nemčovska, koja je odgovorna za aktivnosti iz sektora obrazovanja grada Trnave. Tokom sastanka zamjenica gradonačelnika je istakla da „potencijal Trnave kao grada učenja leži u povezivanju obrazovnih organizacija i stvaranju sistema koji olakšava saradnju svih aktera u oblasti obrazovanja i obuke u gradu“.

Studijska posjeta je nastavljena obilaskom najznačajnije javne biblioteke u trnavskoj regiji, čuvene biblioteke Juraj Fandli. Zatim je uslijedila posjeta Univerzitetu u Trnavi, najstarijem univerzitetu u Slovačkoj. Predstavnici Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Trnavi predstavili su programe za obrazovanje odraslih i programe za polaznike treće životne dobi. Završna posjeta bila je posvećena studentskom kampusu Courtjard, gdje su se učesnici upoznali s programom stipendiranja univerzitetskih studenata koji borave u ovom kampusu.

Činjenica da EPALE platforma pruža priliku za nova iskustva i partnerstva u zajednici obrazovanja odraslih u Evropi je nešto što su i ovog puta iskusili svi učesnici tokom dva dana studijske posjete slovačkim gradovima Bratislavi i Trnavi.