Unutar trenutačnoga projektnog ciklusa EPALE 2022-2024, u razdoblju od 19. – 20. travnja 2023. godine uspješno je realizirana studijska posjeta Slovačkoj Republici u kojoj je sudjelovalo 10 Državnih timova za podršku (NSS) EPALE iz Europe. Izaslanstvo Bosne i Hercegovine predstavljali su članovi Agencije, NSS EPALE tima Siniša Gatarić, Daria Mršić te Slavko Karan.
Prvoga dana studijske posjete u Bratislavi, 19. travnja 2023. godine, u ime Državnoga instituta za strukovno obrazovanje u okviru kojega djeluje Državni tim za podršku EPALE Slovačka, uvodnim govorom i prezentacijom predstavljeni su domaćini događaja, zamjenica ravnatelja Instituta Lubica Galova i državni koordinator EPALE Slovačka Monika Drinkova. Tijekom sastanka bila je prigoda čuti o primjerima dobre prakse iz 10 europskih zemalja. Kolege iz NSS EPALE timova iz: Belgije, Češke Republike, Njemačke, Mađarske, Letonije, Malte, Nizozemske, Sjeverne Makedonije, Slovačke Republike i Bosne i Hercegovine podijelile su primjere dobrih praksi.

Drugoga dana, 20. travnja 2023. godine, izaslanici su posjetili grad Trnavu koji je od 2022. godine službeno članica UNESCO-e Globalne mreže gradova učenja. Tim udruge građana Lifestarster iz Trnave u suradnji s Gradom Trnavom pripremio je cjelodnevni program za sudionike studijske posjete. Uvodna sesija održana je u prostorijama Lifestarster centra gdje su sudionici imali mogućnost saznati više o glavnim aktivnostima i planovima prvoga grada učenja u Slovačkoj od članova centralnoga tima Lifestarster organizacije. Potom su se sudionici zaputili ka prostorijama Gradske uprave Trnava gdje ih je dočekala zamjenica gradonačelnika Eva Nemčovska, odgovorna za aktivnosti iz sektora obrazovanja grada Trnave. Tijekom sastanka zamjenica gradonačelnika naglasila je kako „potencijal Trnave kao grada učenja leži u povezivanju obrazovnih organizacija i stvaranju sustava koji olakšava suradnju svih aktera u oblasti obrazovanja i obuke u gradu“.

Studijska posjeta nastavljena je obilaskom javne knjižnice od iznimne važnosti u trnavskoj regiji, znamenite knjižnice Juraj Fandli. Potom je uslijedila posjeta Sveučilištu u Trnavi, najstarijemu sveučilištu u Slovačkoj Republici. Predstavnici Katedre za psihologiju Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Trnavi predstavili su programe za obrazovanje odraslih i programe za polaznike treće životne dobi. Završna posjeta bila je posvećena studentskome kampusu Courtyard gdje su sudionici upoznati s programom stipendiranja studenata koji borave u kampusu.

Činjenica kako EPALE platforma pruža prigodu za novim iskustvima i partnerstvu u zajednici obrazovanja odraslih u Europi jeste nešto što su i ovoga puta iskusili svi sudionici tijekom dva dana studijske posjete slovačkim gradovima Bratislavi i Trnavi.