Izaberite stranicu

Слика: Нежа Облак

Интегришући плесну и визуелну умјетност и тражећи значајну синергију између њих, пројекат Весне Гершак, Уршуле Подобник и Нуше Јурјевич помогао је малој дјеци да схвате „индустрију“.

Занимало нас је како ће ученици 3. разреда (30 ученика, 8 година) реаговати на модел учења кроз умјетничко искуство и да ли ће се њихово појмовно поље, изражено цртежима, промијенити након активности. Пројекат су евалуирали учитељи квалитативном анализом интервјуа и цртежа, SWOT-анализом и портфолиом.

Ученици су подстакнути на истраживање теме проучавајући разне елементе плеса: простор, вријеме и енергију, укључујући смјер, облик, пут, величину, ритам и тежину, који су такође елементи визуелне умјетности. Процесни аспекат учења био је у првом плану, омогућавајући тако утјеловљење визуелних елемената, потичући креативност ученика, проширујући њихово појмовно поље и обогаћујући њихов умјетнички израз.

На почетку су од ученика тражили да нацртају фабрику онако како је замишљају:

Слика 1: Учеников цртеж фабрике прије (лијево) и након (десно) интервенције.

Почетна једноставна правоугаона зграда с димњаком побољшана је као одговор на учеников проширени концепт фабрике.

У другој фази ученици су посјетили музејску изложбу, гдје су стекли нова знања о индустрији и фабрикама.

Фотограф: Андреј Пеуник

Након тога су умјетници (музичар, плесач и визуелни умјетник) ушли у процес и размјеном искустава и идеја успоставили комуникацију с ученицима. Ученици су охрабрени да учествују у дијалогу с умјетницима, кустосом музеја, учитељима и њиховим вршњацима. У плесним и ликовним умјетничким радионицама ученици су проучавали линију контролисаног фабричког кретања, простора, инсталације, улоге свјетлости, слободног кретања и физичких одговора на звучну стимулацију и развијали креативност, успостављали међуљудске везе и истраживали њихов утицај на кретање и формирање линија и веза.

Фотограф: Сања Горњец

Посљедњи дио пројекта био је наступ ученика у плесној и умјетничкој причи у фабрикама (производња памука).

Фотограф: Нежа Облак

Предности учешћа ученика

Резултати су показали да су током процеса учења кроз умјетничко искуство ученици проширили своје појмовно поље теме (слика 1, десно). Ученици су добро реаговали на учење и успостављена је позитивна клима у учионици. Међу предностима пројекта учитељи су истакли побољшани рад у групама, сарадњу свих учесника, јачање самопоштовања и међуљудских односа ученика те дјечију радост и добробит. Истакнули су важност сарадње школе, универзитета, музеја и умјетника, која је дјеци омогућила стицање знања од стручњака на аутентичан начин.

Сарадња с умјетницима такође је имала значајну улогу у професионалном напретку учитеља. Сарадња између учитеља и умјетника подстакла је растварање неких уопштено успостављених образаца, што обогаћује педагошки процес.

Размјеном идеја настаје стварање нових концепата, што омогућује, а понекад и захтијева промјену става. У том контексту ученици схватају да је умјетнички процес „живи“ облик рада у којем је промјена дате одлуке могућа и значајна. Ученици и учитељи схватају да се не треба плашити промјене, јер то није препознавање грешака у њиховим претходним одлукама, већ се догађа једноставно зато што је у међувремену настало боље рјешење. Коначни производ, дакле, постаје синтеза искустава, мисли и одлука које доноси процес. Битан је дио спознаја да сваки садржај на умјетничком пољу има више изражајних алтернатива, тако да може да се види на свој начин и да се одређена одлука може промијенити ако или кад се за тим укаже потреба.

Овај чланак Весне Гершак, Уршуле Подобник и Нуше Јурјевич темељи се на њиховом раду:

Гершак, В. и Подобник, У. (2020). Учење кроз умјетничко искуство: Повезивање плеса и ликовне умјетности у пројекту „Покрет и његов траг“ у Ц. Свендлер Нилсен , С. Бaриџ (ур.). Плес преко граница. Перспективе плеса, младих и промјена. Oxon: Routledge.

Пројекат је добио финансијску подршку Педагошког факултета Универзитета у Љубљани.