Izaberite stranicu

Осма годишња eTwinning конференција под називом „eTwinning ера за заједничка наставничка дјела“ одржана је 6. и 7. октобра у Бањалуци. Конференција је окупила 80 учесника – eTwinning наставника, ученика, директора школа, представнике предшколских установа, основних и  средњих школа, чланове EPALE тима у Босни и Херцеговини и друге сараднике.

Конференцију су отвориле Маја Стојкић, директорица Агенције за предшколско, основно и средње образовање и њена замјеница Алиса Ибраковић, државна eTwinning координаторка у Босни и Херцеговини. Уводни говорник и мотивациони говорник био је Марко Брајковић, eTwinning амбасадор у Хрватској и директор ОШ „Ловас“, Ловас, Хрватска. Поред чињенице да eTwinning треба да буде саставни дио курикулума/НПП, говорник је нагласио да eTwinning јесте и треба да буде алат за развој квалитетних сарадничких односа унутар школе.

На конференцији су одржане три сесије са по три радионице на различите теме. Поред редовних eTwinning тема као што су представљање нове Европске платформе за школско образовање – ESEP, eTwinning и одрживи развој, могућности професионалног развоја кроз коришћење еТwиннинг-а, на распореду су се нашле и теме везане за коришћење eTwinning-a у предшколском васпитању и образовању, eTwinning школе из снова, 4К вјештине (комуникација, колаборација, критичко мишљење и креативност), као и формативно оцјењивање и eTwinning у образовању будућих наставника. Све радионице су водили вриједни eTwinning амбасадори, ученице које су својим eTwinning активностима побиједиле на такмичењу „Школа из снова“ и професорице и студенти који eTwinning користе у образовању будућих наставника. Као и свака Годишња eTwinning конференција у Босни и Херцеговини, и ова је имала посебно одвојено вријеме за награђивање најбољих у eTwinning-у. На основу гласова чланова eTwinning заједнице и посебних критеријума које су поставили Централна служба за подршку, Европска комисија и Државна организација за подршку eTwinning-у у Босни и Херцеговини, додијељене су награде у сљедећим  категоријама:

  • Најбољи eTwinning амбасадор – Нада Соколовић, ЈУ ОШ „Осман Накаш“ Сарајево;
  • Најиновативнији eTwinner – Селма Махмић, ЈУ ОШ „Кисељак И“ Билаловац;
  • Најистакнутији eTwinner – Мелиса Алић, ЈУ Друга основна школа Брчко дистрикт БиХ;
  • eTwinneri чији су пројекти номиновани за eTwinning Европску награду
    • Адела Добрић, ЈУ Обданиште Травник – eTwinning пројекат „Од ријечи до приче – кад нешто ствараш, растеш“,
    • Нада Соколовић, ЈУ ОШ „Осман Накаш“ Сарајево – eTwinning пројекат „Famous female mathematicians 4“,

Лејла Хујдур, ЈУ Средња економска школа Сарајево – eTwinning пројекат „World Savings Day 2020“.

Поред редовних eTwinning награда, захвалнице за изузетну креативност и освојено прво мјесто на конкурсу „Школа из снова“ додијељене су сљедећим ученицима и наставницима:

  • наставницама Еви Рајковић и Мирјани Марковић и ученицима из ЈУ ОШ „Била“,
  • професорици Амри Ђапо и ученицама Емини Салиховић и Алми Алић из ЈУ Гимназија „Исмет Мујезиновић“, Тузла,
  • професорици Лејли Хујдур и ученицама Азри Каришик и Амни Ђурђевић из ЈУ Средња економска школа Сарајево.

Осма годишња eTwinning конференција „eTwinning ера за заједничка наставничка дјела“ донијела је много нових идеја за сарадничке eTwinning активности, нова познанства и размјену добрих пракси. Позивамо наставнике да се придруже eTwinning заједници и заједно са наставницима из 44 државе у Европи и шире, крену на eTwinning путовање.