Osma godišnja eTwinning konferencija pod nazivom „eTwinning era za zajednička nastavnička djela“ održana je 6. i 7. listopada u Banjoj Luci. Konferencija je okupila 80 sudionika – eTwinning nastavnike, učenike, ravnatelje škola, predstavnike predškolskih ustanova, osnovnih i  srednjih škola, članove EPALE tima u Bosni i Hercegovini i druge suradnike.

Konferenciju su otvorile ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Maja Stojkić i njezina zamjenica Alisa Ibraković, državna eTwinning koordinatorica u Bosni i Hercegovini. Glavni uvodničar i motivacijski govornik bio je Marko Brajković, eTwinning ambasador u Hrvatskoj i direktor OŠ „Lovas“, Lovas, Hrvatska. Uz činjenicu da bi eTwinning trebao biti sastavni dio kurikuluma/NPP, govornik je naglasio da eTwinning  jest i treba biti alat za razvoj kvalitetnih suradničkih odnosa unutar škole.

Na konferenciji su realizirane tri sesije s po tri radionice na različite teme. Uz redovite eTwinning teme kao što su predstavljanje nove Europske platforme za školsko obrazovanje – ESEP, eTwinning i održivi razvoj, mogućnosti profesionalnog razvoja kroz korištenje eTwinninga, na rasporedu su bile i teme vezane uz korištenje eTwinninga u predškolskom odgoju i obrazovanju, eTwinning škole iz snova, 4K vještine (komunikacija, kolaboracija, kritičko mišljenje i kreativnost), kao i formativno ocjenjivanje i eTwinning u obrazovanju budućih nastavnika.

Sve radionice vodili su vrijedni eTwinning ambasadori, učenice koje su svojim eTwinning aktivnostima pobijedile na natjecanju „Škola iz snova“  te profesorice i studenti koji eTwinning koriste u obrazovanju budućih nastavnika.

Kao i svaka Godišnja eTwinning konferencija u Bosni i Hercegovini, i ova je imala posebice odvojeno vrijeme za nagrađivanje najboljiih u eTwinningu. Na temelju glasova članova eTwinning zajednice i posebnih kriterija postavljenih od Centralne službe za podršku, Europske komisije i Državne organizacije za podršku eTwinningu u Bosni i Hercegovini, dodijeljene su nagrade u sljedećim kategorijama:

 • najbolji eTwinning ambasador – Nada Sokolović, JU OŠ „Osman Nakaš“ Sarajevo;
 • najinovativniji eTwinner – Selma Mahmić, JU OŠ „Kiseljak I“ Bilalovac;
 • najistaknutiji eTwinner – Melisa Alić, JU Druga osnovna škola Brčko distrikt BiH;
 • eTwinneri čiji su projekti nominovani za eTwinning Evropsku nagradu:
  • Adela Dobrić, JU Obdanište Travnik – eTwinning projekt „Od riječi do priče- kad nešto stvaraš, rasteš“,
  • Nada Sokolović, JU OŠ „Osman Nakaš“ Sarajevo – eTwinning projekt „Famous female mathematicians 4“,
  • Lejla Hujdur, JU Srednja ekonomska škola Sarajevo – eTwinning projekt „World Savings Day 2020“.

Uz redovne eTwinning nagrade dodijeljene su i zahvalnice za izuzetnu kreativnost i osvojeno prvo mjesto na natječaju „Škola iz snova“ sljedećim učenicima i nastavnicima:

 • nastavnicama Evi Rajković i Mirjani Marković i učenicima iz JU OŠ „Bila“,
 • profesorici Amri Đapo i učenicama Emini Salihović i Almi Alić iz JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“, Tuzla,
 • profesorici Lejli Hujdur i učenicama Azri Karišik i Amni Đurđević iz JU Srednja ekonomska škola Sarajevo.

Osma godišnja eTwinning konferencija „eTwinning era za zajednička nastavnička djela“ donijela je mnoge nove ideje za suradničke eTwinning aktivnosti, nova poznanstva i razmjenu dobrih praksi. Pozivamo nastavnike da se uključe u eTwinning zajednicu i zajedno s nastavnicima iz 44 zemlje u Europi i šire, zajedno krenu na eTwinning putovanje.