Osma godišnja eTwinning konferencija pod nazivom „eTwinning era za zajednička nastavnička djela“ održana je 6. i 7. oktobra u Banjaluci. Konferencija je okupila 80 učesnika – eTwinning nastavnika, učenika, direktora škola, predstavnika predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, članove EPALE tima u Bosni i Hercegovini i druge saradnike.

Konferenciju su otvorile direktorica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje Maja Stojkić i njena zamjenica Alisa Ibraković, državna eTwinning koordinatorica u Bosni i Hercegovini. Glavni uvodničar i motivacijski govornik bio je Marko Brajković, eTwinning ambasador u Hrvatskoj i direktor OŠ „Lovas“, Lovas, Hrvatska. Osim toga što eTwinning treba biti sastavni dio kurikuluma, govornik je naglasio da eTwinning jeste i treba biti alat za razvoj kvalitetnih saradničkih odnosa unutar škole.

Na konferenciji su se realizovale tri sesije sa po tri radionice na različite teme. Pored redovnih eTwinning tema poput predstavljanja nove Evropske platforme za školsko obrazovanje – ESEP, eTwinning i održivi razvoj, mogućnosti profesionalnog razvoja kroz upotrebu eTwinning-a, na rasporedu su se našle i teme vezane za korištenje eTwinning-a u predškolskom odgoju i obrazovanju, eTwinning škole iz snova, 4K vještine (komunikacija, kolaboracija, kritičko mišljenje i kreativnost), kao i formativno ocjenjivanje i eTwinning u obrazovanju budućih nastavnika.

Sve radionice su vodili vrijedni eTwinning ambasadori, učenice koje su svojim eTwinning aktivnostima pobijedile u takmičenju „Škola iz snova“, profesorice i studenti koji eTwinning koriste u obrazovanju budućih nastavnika.

Kao i svaka Godišnja eTwinning konferencija u Bosni i Hercegovini i ova je imala posebno odvojeno vrijeme za nagrađivanje najboljih u eTwinning-u. Na osnovu glasanja članova eTwinning zajednice i posebnih kriterija postavljenih od strane Centralne službe za podršku, Evropske komisije i Državne organizacije za podršku eTwinning-u u Bosni i Hercegovini, dodijeljene su nagrade u sljedećim kategorijama:

 • Najbolji eTwinning ambasador – Nada Sokolović, JU OŠ „Osman Nakaš“ Sarajevo;
 • Najinovativniji eTwinner – Selma Mahmić, JU OŠ „Kiseljak I“ Bilalovac;
 • Najistaknutiji eTwinner – Melisa Alić, JU Druga osnovna škola Brčko distrikt BiH;
 • eTwinneri čiji su projekti nominovani za eTwinning Evropsku nagradu
  • Adela Dobrić, JU Obdanište Travnik – eTwinning projekt „Od riječi do priče – kad nešto stvaraš, rasteš“,
  • Nada Sokolović, JU OŠ „Osman Nakaš“ Sarajevo – eTwinning projekt „Famous female mathematicians 4“,
  • Lejla Hujdur, JU Srednja ekonomska škola Sarajevo – eTwinning projekt „World Savings Day 2020“.

Pored redovnih eTwinning nagrada dodijeljene su i zahvalnice za izuzetnu kreativnost i osvojeno prvo mjesto na takmičenju „Škola iz snova“ sljedećim učenicima i nastavnicima:

 • nastavnicama Evi Rajković i Mirjani Marković te učenicima iz JU OŠ „Bila“,
 • profesorici Amri Đapo i učenicama Emini Salihović i Almi Alić iz JU Gimnazija „Ismet Mujezinović“, Tuzla,
 • profesorici Lejli Hujdur i učenicama Azri Karišik i Amni Đurđević iz JU Srednja ekonomska škola Sarajevo.

Osma godišnja eTwinning konferencija „eTwinnin era za zajednička nastavnička djela“ donijela je mnogo novih ideja za saradničke eTwinning aktivnosti, novih upoznavanja i razmjene dobrih praksi. Pozivamo nastavnike da se uključe u eTwinning zajednicu i zajedno sa nastavnicima iz 44 države u Evropi i šire krenu zajedno na eTwinning putovanje.