Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje je, posjetiocima ovogodišnje Europske noći istraživača, predstavila kampanju Obrazovanje za novo vrijeme. Riječ je o kampanji kojom Agencija želi potaknuti dijalog o kvalitetu obrazovanja zagovarajući promjene u obrazovanju temeljene na objektivnim rezultatima međunarodnih istraživanja.

Naime, tekuća školska 2019. / 2020. godina od posebne je važnosti za obrazovanje u Bosni i Hercegovini. Dana 3.12. 2019. godine javno će biti  objavljeni rezultati velikoga međunarodnog istraživanja PISA 2018 u kojem su po prvi put sudjelovali petnaestogodišnjaci iz Bosne i Hercegovine. Bit će to jedinstvena prilika da javnost, ali i obrazovne vlasti u BiH, dobiju vjerodostojne i međunarodno mjerljive pokazatelja učeničkih postignuća neophodnih za kontinuirano praćenje i unapređenje obrazovanja.

Posjetioci Noći istraživača u Sarajevu, Mostaru, Banja Luci, Tuzli i Brčkom mogli su saznati više o značaju međunarodnih istraživanja za cjelokupno društvo, a imali su i priliku za osvajanje nagrada u posebnom „kolu sreće i znanja“ i kvizu za učenike.

Kampanju „Obrazovanje za novo vrijeme“ provodi Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje uz podršku partnera: Veleposlanstva  SAD-a u BiH, UNICEF-a, Izaslanstva  Europske unije, Misije OSCE-a u BiH, Save the Children-a i Fonda otvoreno društvo.

Kampanju možete pratiti i u nju se uključiti putem Facebook stranice „Obrazovanje za novo vrijeme“.