Prvi radni sastanak projekta Implementacija EU programa za obrazovanje odraslih je održan u Banja Luci 11. i 12. juna 2018. godine. Učestvovalo je 30 predstavnika različitih institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih u Bosni i Hercegovini.
Učesnici su imali priliku da čuju nekoliko veoma interesantnih prezentacija na temu životnih vještina odraslih. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Miomir Despotović je govorio na temu Vještina odraslih – ključ ekonomskog i socijalnog razvoja i Modeli razvoja životnih vještina. Almira Ezić, šefica odsjeka za obrazovanje odraslih i sobraćajnu edukaciju, Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i Mina Hajdarević, predstavnica „Udruženja Astra – Zvijezda“ iz Bihaća su predstavile: Obrazovanje odraslih u Unsko-sanskom kantonu, prednosti, nedostaci i izazovi. A o preduzetničkim vještinama odraslih je govorila Višnja Kojić, direktorica SŠC „Gemit Apeiron“.
Ovaj projektni ciklus biće usmjeren na promovisanje koncepta osnovnih vještina i razradu modela za obuke odraslih u osnovnim vještinama. U Bosni i Hercegovini se već ranije radilo na kreiranju ovakvih modela, ali su oni zanemarivani. Ovaj koncept je orijentisan na životne vještine odraslih osoba, i to vještine bazične pismenosti, socijalne, građanske i preduzetničke vještine.