Prvi radni sastanak projekta „Implementacija EU programa za obrazovanje odraslih“ održan je 11. i 12. lipnja 2018. godine u Banja Luci. Sastanak je okupio 30 predstavnika različitih institucija i organizacija koje se bave obrazovanjem odraslih u Bosni i Hercegovini.
Tijekom sastanka, sudionici su imali prigodu čuti nekoliko veoma zanimljivih prezentacija na temu životnih vještina odraslih. Profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu, dr Miomir Despotović, govorio je na temu:“ Vještina odraslih – ključ ekonomskog i socijalnog razvoja“ te „ Modeli razvoja životnih vještina“. Almira Ezić, šefica odsjeka za obrazovanje odraslih i prometnu edukaciju Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona i Mina Hajdarević, predstavnica „Udruženja Astra – Zvijezda“ iz Bihaća predstavile su : „Obrazovanje odraslih u Unsko-sanskom kantonu, prednosti, nedostaci i izazovi“ , dok je o poduzetničkim vještinama odraslih govorila Višnja Kojić, direktorica SŠC „Gemit Apeiron“.
Ovaj projektni ciklus bit će usmjeren kako na promoviranje koncepta osnovnih vještina, tako i na razradu modela za obuke odraslih u osnovnim vještinama. U Bosni i Hercegovini već se ranije radilo na kreiranju ovakvih modela, ali su oni zanemarivani. Koncept osnovnih vještina usmjeren je na životne vještine odraslih osoba i to vještine osnovne pismenosti, socijalne, građanske i poduzetničke vještine.