U kakvom će društvu sutra živjeti naša djeca?

Kako mogu u potpunosti učestvovati u društvu budućnosti?

Odgovor se u velikoj mjeri nalazi u obrazovanju.

 

Obrazovanje igra presudnu ulogu u oblikovanju svijeta i njegovih građana. Odgojno-obrazovne ustanove  moraju biti mjesta na kojima se učenici odgajaju i obrazuju  kako bi imali aktivnu ulogu u svom društvu, ali i kako bi bili spremni za demokratsko učešće.

eTvinning, najveća zajednica za odgojno-obrazovne ustanove u ​​Evropi, od 2005. godine je pomogla više od 700.000 nastavnika i milion učenika da rade zajedno u evropskim kolaborativnim projektima, koristeći saradnju, komunikaciju, razmjenu ideja, vrijednosti i svega onoga što podrazumijeva unapređenje obrazovnih sistema.

Tokom Godišnje konferencije 2019. koja se održala u Mandelieu, Francuska, od 24. do 26. oktobra 2019. godine, više od 500 nastavnika iz cijele Evrope imalo je priliku da uvidi kako eTvinning može doprinijeti:

  • njegovanju kulture demokratskog učešća u školama;
  • razvijanju vrijednosti, stavova, vještina, znanja i kritičkog razumijevanja učenika što će im omogućiti aktivno učešće u demokratskom životu;
  • istraživanju načina podrške nastavnicima kako bi pomogli mladima da izrastu u aktivne i odgovorne građane;
  • učešće na sesijama, umrežavanje na pedeset različitih radionica vodili su učesnike putem ka mjestu gdje odgoj i obrazovanje ispunjavaju demokratiju. To se desilo dijeljenjem najboljih praksi, istraživanjem novih načina podučavanja i inspirisanjem nastavnika za daljnje aktivnosti.

Također, konferencija je bila i svečanog karaktera jer su uručene nagrade za evropske projekte po određenim oblastima i uzrasnim kategorijama. Bila je ovo prilika da se pohvale najbolji projekti i nastavnici u Evropi koji učestvuju u eTwinning zajednici.

Bosnu i Hercegovinu su predstavljale  eTwinnerke: Mirela Avdibegović, nastavnica matematike u OŠ „Pofalići“, Sarajevo; Helena Bošnjak, nastavnica engleskog jezika u OŠ „Uskoplje“, Uskoplje; Olivera Nedić, OŠ „Desanka Maksimović“, Stanari, i predstavnica Državne službe za podršku Branka Popić.

Također, jednu od radionica pod nazivom „Become an active citizen!“ održala je naša predstavnica Olivera Nedić. Svi komentari učesnika su bili na zavidnom nivou.

Zaključak Godišnje eTwinning konferencije je da sa prilagođavanjem sadržaja i motivacijom nastavnika još krupnijim koracima idemo ka ostvarivanju eTwinning aktivnosti, ali samim tim i jačanju i unapređenju nastavničke profesije.