Izaberite stranicu

У каквом друштву ће сутра живјети наша дјеца?

Како могу у потпуности да учествују у друштву будућности?

Одговор се у великој мјери налази у образовању.

 

 

Образовање игра пресудну улогу у обликовању свијета и његових грађана. Васпитно-образовне установе  морају да буду мјеста на којима се ученици васпитавају и образују  да би имали активну улогу у свом друштву, али и да би били спремни за демократско учешће.

eTvinning, највећа заједница за васпитно-образовне установе у ​​Европи, од 2005. године је помогла више од 700.000 наставника и милион ученика да раде заједно у европским колаборативним пројектима, користећи сарадњу, комуникацију, размјену идеја, вриједности и свега оног што подразумијева унaпређење образовних система.

Током Годишње конференције 2019. која се одржала у Манделијеу, Француска, од 24. до 26. октобра 2019. године, више од 500 наставника из цијеле Европе имало је прилику да увиди како еТвиннинг може да допринесе:

  • његовању културе демократског учешћа у школама;
  • развијању вриједности, ставова, вјештина, знања и критичког разумијевања ученика што ће им омогућити активно учешће у демократском животу;
  • истраживању начина подршке наставницима да би помогли младима да израсту у активне и одговорне грађане;
  • учешће на сесијама, умрежавање на педесет различитих радионица водили су учеснике путем ка мјесту гдје васпитање и образовање испуњавају демократију. То се десило дијељењем најбољих пракси, истраживањем нових начина подучавања и инспирисањем наставника за даљње активности.

Такође, конференција је била и свечаног карактера јер су уручене награде за европске пројекте по одређеним областима и узрасним категоријама. Била је ово прилика да се похвале најбољи пројекти и наставници у Европи који учествују у eTwinning заједници.

Босну и Херцеговину су представљале  еТвинерке: Мирела Авдибеговић, наставница математике у ОШ „Пофалићи“, Сарајево; Хелена Бошњак, наставница енглеског језика у ОШ „Ускопље“, Ускопље; Оливера Недић, ОШ „Десанка Максимовић“, Станари, и представница Државне службе за подршку Бранка Попић.

Такође, једну од радионица под називом „Become an active citizen!“ одржала је наша представница Оливера Недић. Сви коментари учесника су били на завидном нивоу.

Закључак Годишње eTwinning конференције је да са прилагођавањем садржаја и мотивацијом наставника још крупнијим корацима идемо ка остваривању eTwinning активности, али самим тим и јачању и унапређењу наставничке професије.