Izaberite stranicu

У оквиру текућег циклуса ЕПАЛЕ 2022-2024, у периоду 1 – 2. јун 2023. године успјешно је спроведена студијска посјета Шпанији у којој су учествовали Државни тимови за подршку (НСС) ЕПАЛЕ из Босне и Херцеховине и Хрватске.

Делегацију Босне и Херцеговине чинили су представници Агенције за предшколско, основно и средње образовање: директорица Агенције, гђа. Маја Стојкић, замјеник директорице и државни координатор ЕПАЛЕ у БиХ, гдин. Синиша Гатарић и чланови НСС ЕПАЛЕ тима гдин. Драган Пињух и гђа. Дариа Мршић.

Првог дана студијске посјете, у просторијама Министарства просвете и стручног образовања Краљевине Шпаније са сједиштем у Мадриду, представници министарства и Државног тима за подршку ЕПАЛЕ Шпанија срдачно су поздравили делегације из БиХ и Хрватске и кроз опсежну презентацију представили систем образовања у Шпанији.
Након јутарње сесије усљедила је посјета граду Толедо. У овој посјети чланови делегација ЕПАЛЕ из БиХ и Хрватске имали су прилику да посјете ИЕС Раднички Универзитет у Толеду, као и Центар за образовање одраслих „Густаво Адолфо Бекер“, гдје су од представника обе институције сазнали више о њиховом раду, наставном плану и програму и изазовима са којима се сусрећу у раду са одраслим полазницима.

Другог дана посјете одржан је састанак у просторијама Министарства просвете и стручног образовања у Мадриду. Састанак је започео презентацијом представника Државног тима за подршку ЕПАЛЕ Шпанија, током које су сви учесници имали прилику да сазнају више о самим активносима НСС ЕПАЛЕ тима из Шпаније. Потом, чланови тимова НСС ЕПАЛЕ Босна и Херцеговина и Хрватска представили су примјере добрих пракси из својих земаља, као и активности које се имплементирају у оквиру тренутног ЕПАЛЕ циклуса, циљеве и изазове. Такође, оба гостујућа НСС тима су подијелила са домаћинима састанка многе примјере добрих пракси из седмогодишње сарадње ЕПАЛЕ НСС тимова из земаља Југоисточне Европе.

ЕПАЛЕ студијска посјета је резултирала размјеном искустава и знања државних тимова ЕПАЛЕ из Шпаније, Хрватске и Босне и Херцеговине и отворила нова врата за будућу сарадњу на међународном нивоу.