U okviru trećeg ciklusa projekta EPALE 2022.-2024., 1. i 2. lipnja 2023. godine uspješno je proveden Studijski posjet Nacionalnoj službi za podršku Španjolska u kojemu su sudjelovali predstavnici Nacionalnih službi za podršku (NSS) EPALE iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Delegaciju Bosne i Hercegovine činili su predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje: ravnateljica Agencije gđa Maja Stojkić, zamjenik ravnateljice i državni koordinator EPALE u BiH gdin Siniša Gatarić i članovi NSS EPALE tima gdin Dragan Pinjuh i gđa Daria Mršić.

Prvoga dana posjeta, u prostorima Ministarstva obrazovanja i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja Kraljevine Španjolske sa sjedištem u Madridu, domaćini posjeta srdačno su pozdravili delegacije BiH i Hrvatske te kroz detaljnu prezentaciju predstavili sustav obrazovanja u Španjolskoj.

Nakon jutarnjih izlaganja uslijedila je posjeta gradu Toledo. U ovoj posjeti članovi delegacija imali su priliku posjetiti IES Radničko sveučilišta u Toledu, kao i Centar za obrazovanje odraslih „Gustavo Adolfo Beker“, gdje su od predstavnika obje institucije doznali više o njihovom radu, nastavnom planu i programu te izazovima s kojima se susreću u radu s odraslim polaznicima.

Drugog dana posjeta održan je sastanak u prostorima Ministarstva u Madridu. Sastanak je započeo prezentacijom NSS Španjolska  tijekom kojega su sudionici imali priliku saznati više o aktivnostima u sklopu projekta. Uslijedilo je predstavljanje dobrih praksi predstavnika NSS BiH i Hrvatske, kao i aktivnosti koje se implementiraju u okviru trenutačnog EPALE ciklusa, ciljeve i izazove. Također, oba gostujuća NSS tima podijelila su s domaćinima posjeta mnoge primjere dobrih praksi iz sedmogodišnje suradnje EPALE timova iz zemalja Jugoistočne Europe.

EPALE studijski posjet rezultirao je razmjenom iskustava i znanja NSS Španjolska, Hrvatska i BiH te otvorila nova vrata za buduću suradnju na međunarodnoj razini.