Izaberite stranicu

У оквиру пројектног циклуса ЕПАЛЕ 2022-2024, Агенција за предшколско, основно и средње образовање и Државни тим за подршку (НСС) ЕПАЛЕ Босна и Херцеговина у сарадњи са НСС ЕПАЛЕ тимовима из Србије, Словеније, Хрватске, Сјеверне Македоније и Црне Горе организовала је 7. Регионалну ЕПАЛЕ конференцију: Европска година вјештина у периоду 9 – 10. 11. 2023. године. Дводневни догађај одржан је у хотелу Вучко на Јахорини.
Конференцију је отворила директорица Агенције за предшколско, основно и средње образовање, Маја Стојкић. Све присутне поздравио је и државни координатор ЕПАЛЕ у Босни и Херцеговини, Синиша Гатарић.

Првог дана конференције, учесници су имали прилику да током панел излагања чују више о теми Европска година вјештина од стручњака из региона. Представница Андрагошког центра Словеније, Звонка Пангерц Пахерник говорила је на тему Европска година вјештина – одлична прилика за образовање одраслих?! Током панел излагања примјере добрих пракси из Хрватске са учесницима конференције подијелили су представници Агенција за струковно образовање и образовање одраслих, Марио Вучић и Огњен Пиљек Жиљак. Представници Хрватске говорили су о Стратешком позиционирању и развојним циљевима образовања одраслих и Микроквалификацијама и ваучерима.

У другом дијелу првог дана конференције учесницу су имали прилику да учествују у паралелним радионицама које су имале за циљ да допринесу подизању квалитета у раду са одраслим полазницима. Прва радионица имала је за тему Вјештине за превенцију бурнаут синдрома. Модераторица радионице је била Светлана Јоветић Копривица, професорица медијске писмености из Црне Горе. Друга радионица имала је за тему Вјештине за рад са младима: Учи, мисли и дјелуј за младе. Радионицу је модерирала Зорана Товиловић Главаш, представница Института за развој младих Култ из Босне и Херцеговине. Трећа радионица имала је за тему Пројектно-оријентисана настава у образовању одраслих, а модерирале су је представнице Фондације Темпус из Србије, Татјана Петровић и Маријана Пантић.

Све презентације првог дана конференције су доступне за преузимање путем ЕПАЛЕ ресурса.

Другог дана конференције, учесници су били у прилици да учествују у панел дискусији на тему Вјештине за живот и рад. Свака земља учесница имала је свога представика у панел излагању. Експерти из области образовања, представнице институција, практичара и креатора образовних политика из шест земаља региона подијелиле су своја искуства и размишљања на тему. У панелу су учествовале: Бригита Крудер, директорица Људске универзе Словенска Бистрица из Словеније; Гордана Бошковић, државна ЕПАЛЕ координаторка за Црну Гору, из Центра за стручно образовање Црне Горе; Александра Михајловић Бијелић, руководилац Центра за дуално образовање и образовне политике, Привредне коморе Републике Српске из Босне и Херцеговине; Маја Холек, директорица Пучког отворено училишта Копривница из Хрватске; Биљана Мојсовска Манојлова, оснивач Центра за цјеложивотно учење Скопље из Сјеверне Македоније и Татјана Радовић, психолог из Школе за основно образовање одраслих „Браћа Стаменковић” Београд из Србије.

Регионална сарадња шест земаља југоисточне Европе у оквиру Ерасмус+ програма ЕПАЛЕ траје већ осам година, а домаћин Седме регионалне конференције је била земља Босна и Херцеговина. Регионална ЕПАЛЕ конференција окупила је 100 учесника из области образовања одраслих из региона. Стручњаци из шест земаља региона имали су прилику да током два дана конференцијског програма размијене добре праксе и искуства учешћем у радионицама и панел дискусији, стекну нова знања о европским политикама у области образовања одраслих и години вјештина, као и да оснаже сарадњу на регионалном нивоу.
Конференцију је затворила замјеница директорице Агенције, Милана Попржен и најавила 8. Регионалну ЕПАЛЕ конференцију 2024. године која ће бити одржана у Црној Гори.
Фото албум конференције можете погледати путем линк повезнице до Фејсбук странице ЕПАЛЕ БиХ.