U okviru projektnog ciklusa EPALE 2022-2024, Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje i Državni tim za podršku (NSS) EPALE Bosna i Hercegovina, u suradnji s NSS EPALE timovima iz Srbije, Slovenije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Crne Gore, organizirali su 7. Regionalnu EPALE konferenciju: Europska godina vještina u razdoblju od 9. do 10. studenoga 2023. godine. Dvodnevno događanje održano je u hotelu Vučko na Jahorini.
Konferenciju je otvorila ravnateljica Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, Maja Stojkić. Sve prisutne pozdravio je i državni koordinator EPALE u Bosni i Hercegovini, Siniša Gatarić.
Prvoga dana konferencije sudionici su imali priliku čuti više o temi Europske godine vještina od stručnjaka iz regije tijekom plenarnih izlaganja. Predstavnica Andragoškog centra Slovenije, Zvonka Pangerc Pahernik govorila je na temu Europska godina vještina – odlična prilika za obrazovanje odraslih?! Primjere dobre prakse iz Hrvatske sa sudionicima konferencije podijelili su predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Mario Vučić i Ognjen Piljek Žiljak. Predstavnici Hrvatske govorili su o Strateškom pozicioniranju i razvojnim ciljevima obrazovanja odraslih i Mikrokvalifikacijama i vaučerima.
U drugom dijelu prvoga dana konferencije sudionici su imali priliku sudjelovati u paralelnim radionicama koje su imale za cilj doprinijeti podizanju kvalitete rada s odraslim polaznicima. Tema prve radionice bila je Vještine za prevenciju burn-out sindroma. Moderatorica radionice je bila Svetlana Jovetić Koprivica, profesorica medijske pismenosti iz Crne Gore. Tema druge radionice bila je Vještine za rad sa mladima: Uči, misli i djeluj za mlade. Radionicu je moderirala Zorana Tovilović Glavaš, predstavnica Instituta za razvoj mladih Kult iz Bosne i Hercegovine. Tema treće radionice bila je Projektno usmjerena nastava u obrazovanju odraslih, a moderirale su je predstavnice Fondacije Tempus iz Srbije, Tatjana Petrović i Marijana Pantić.
Sve prezentacije prvoga dana konferencije možete preuzeti na poveznici EPALE resursa.
Drugoga dana konferencije, sudionici su imali priliku sudjelovati u panel raspravi na temu Vještine za život i rad. Svaka zemlja sudionica imala je svog predstavnika u panel raspravi. Stručnjaci iz područja obrazovanja, predstavnici institucija, praktičari i kreatori obrazovnih politika iz šest zemalja regije podijelili su svoja iskustva i razmišljanja na navedenu temu. U panelu su sudjelovale: Brigita Kruder, direktorica Ljudske univerze Slovenska Bistrica iz Slovenije; Gordana Bošković, državna EPALE koordinatorica za Crnu Goru, iz Centra za stručno obrazovanje Crne Gore; Aleksandra Mihajlović Bijelić, voditeljica Centra za dualno obrazovanje i obrazovne politike, Privredne komore Republike Srpske iz Bosne i Hercegovine; Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvoreno učilišta Koprivnica iz Hrvatske; Biljana Mojsovska Manojlova, osnivačica Centra za cjeloživotno učenje Skoplje iz Sjeverne Makedonije i Tatjana Radović, psihologinja iz Škole za osnovno obrazovanje odraslih „Braća Stamenković” Beograd iz Srbije.
Regionalna suradnja šest zemalja jugoistočne Europe u okviru Erasmus+ programa EPALE traje već osam godina, a domaćin Sedme regionalne konferencije bila je država Bosna i Hercegovina. Regionalna EPALE konferencija okupila je 100 sudionika iz područja obrazovanja odraslih iz regije. Tijekom dva dana programa konferencije stručnjaci iz šest zemalja regije imali su priliku sudjelujući u radionicama i panel raspravama razmijeniti dobre prakse i iskustva, steći nova znanja o europskim politikama u području obrazovanja odraslih i godini vještina, kao i za jačanje suradnje na regionalnoj razini.
Konferenciju je zatvorila zamjenica ravnateljice Agencije, Milana Popržen i najavila 8. Regionalnu EPALE konferenciju 2024. godine koja će biti održana u Crnoj Gori.
Fotografije s održane konferencije možete pogledati na Facebook stranici EPALE BiH.