Izaberite stranicu

Још свега пар дана дијели нас до 3. 12. 2019 – када ће у цијелом свијету бити објављени резултати истраживања PISA 2018, у којем је први пут учествовала Босна и Херцеговина.

Агенција за предшколско, основно и средње образовање БиХ (АПОСО), задужена за спровођење истраживања у нашој земљи, објавиће резултате PISA 2018. у уторак 3. 12. 2019. с почетком у 10.00 сати у згради Парламентарне скупштине БиХ, у присуству представника надлежних министарства образовања, државних институција, међународних партнера, медија и стручне јавности.

PISA је највеће међународно истраживање у образовању. Спроводи се сваке треће године међу петнаестогодишњацима, а у посљедњем циклусу у њему је учествовало око осамдесет земаља. PISA нам помаже да сазнамо у коликој су мјери ученици након завршеног обавезног образовања припремљени за наставак школовања, укључивање у процес рада и активно учествовање у друштву.  Осим што процјењује функционална знања и способности за рјешавање реалних проблема, PISA мјери мноштво параметара и трендова који приказују широку слику квалитета образовних система и политика.

Осим бројчаних показатеља,  једнако важан резултат PISA истраживања јесу препоруке. На основу њих је могуће побољшати или измијенити оне сегменте образовања који су детектовани као неадекватни.

Објава PISA резултата представља јединствену прилику образовним властима у БиХ за добијање вјеродостојних и међународно мјерљивих показатеља на основу којих могу унаприједити образовне политике.