Izaberite stranicu

У оквиру трећег циклуса пројекта ЕПАЛЕ 2022-2024, 7. и 8. септембра 2023. године одржана је студијска посјета Државној служби за подршку Италији у којој су учествовали представници Државних служби за подршку (НСС) ЕПАЛЕ из Хрватске и Босне и Херцеговине.
Првога дана посјете, у просторијама Државне агенције за Ерасмус+ „ИНДИРЕ“ са сједиштем у Фиренци, домаћини посјете срдачно су дочекали долазак делегације БиХ и Хрватске и представили њихов рад и успјешне пројектне резултате на платформи ЕПАЛЕ. Представници НСС Италија представили су италијанску стратегију синергије: вођење пројеката Ерасмус+ ЕПАЛЕ и еТњиннинг. Учесници посјете имали су прилику да сазнају више о имплементацији бројних активности у Италији у склопу пројекта ЕПАЛЕ. О комуникацијској стратегији, имплементацији активности, платформи, стратегији умрежавања с амбасадорима и заинтересованим странама, говорили су чланови НСС Италија, Мартина Бласи и Ђиакомо Сарзанела. Услиједило је представљање добрих пракси представника НСС БиХ и Хрватске, као и активности које се имплементирају у оквиру тренутног ЕПАЛЕ циклуса, циљеве и изазове. Такође, оба гостујућа НСС тима подијелила су с домаћинима посјета многе примјере добрих пракси из заједничке регионалне сарадње ЕПАЛЕ тимова из земаља Југоисточне Европе.
Други дан био је резервисан за посјету Центру за образовање одраслих „Центро Провинциале Иструзионе Адулти 2 Мириам Макеба – Фирензе, ЦПИА2“ који представља структуру Министарства образовања у лталији за пружање обука за одрасле и младе који немају стечену квалификацију првог циклуса образовања или који нису испунили обавезу образовања. Професорица итаљанског језика и амбасадорица ЕПАЛЕ у лталији, гђа. Валентина Верзе била је домаћин другог дана посјете када је одржала презентацију о раду институције и објаснила начин крерања курсева за одрасле. Како је навела, у Центру су организовани крсеви описмењавања и учења италијанског језика првог и другог степена према специфичности полазника.
ЕПАЛЕ студијска посјета резултирала је размјеном искустава, знања и добре праксе НСС Италије, Хрватске и БиХ и отворила нове могућности за будућу сарадњу на међународном нивоу. Делегацију Босне и Херцеговине, у име Агенције и Државног тима за подршку ЕПАЛЕ БиХ представљали су доц. др Синиша Гатарић, Дариа Мршић и Славко Каран.