U okviru trećeg ciklusa projekta EPALE 2022-2024, 7. i 8. septembra 2023. godine održana je studijska posjeta Državnoj službi za podršku Italija u kojoj su učestvovali predstavnici Državnih službi za podršku (NSS) EPALE iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Prvog dana posjete, u prostorijama Državne agencije za Erasmus+ „INDIRE“ sa sjedištem u Firenci, domaćini posjete srdačno su dočekali delegaciju BiH i Hrvatske te su predstavili rad i uspješne projektne rezultate na platformi EPALE. Predstavnici NSS Italija predstavili su italijansku strategiju sinergije: vođenje projekata Erasmus+ EPALE i eTwinning. Učesnici posjete imali su priliku da saznaju više o provođenju brojnih aktivnosti u Italiji u sklopu projekta EPALE. O komunikacijskoj strategiji, provođenju aktivnosti, platformi, strategiji umrežavanja s ambasadorima i učesnicima, govorili su članovi NSS Italija, Martina Blasi i Giacomo Scarzanella. Uslijedilo je predstavljanje dobrih praksi predstavnika NSS Hrvatske i BiH, kao i aktivnosti koje se implementiraju u okviru trenutnog EPALE ciklusa, ciljeva i izazova. Također, oba gostujuća NSS tima podijelila su s domaćinima posjete mnoge primjere dobrih praksi iz zajedničke regionalne saradnje EPALE timova iz zemalja Jugoistočne Evrope.
Drugi dan bio je rezervisan za posjetu Centru za obrazovanje odraslih „Centro Provinciale Istruzione Adulti 2 Miriam Makeba – Firenze, CPIA2“, koji predstavlja strukturu Ministarstva obrazovanja u Italiji za pružanje obuka za odrasle i mlade koji nemaju stečenu kvalifikaciju prvog ciklusa obrazovanja ili koji nisu ispunili obavezu obrazovanja. Profesorica italijanskog jezika i ambasadorica EPALE u Italiji gđa Valentina Verze bila je domaćin drugog dana posjete kada je održala prezentaciju o radu institucije i objasnila način kreiranja kurseva za odrasle. Kako je navela, u Centru su organizirani kursevi opismenjavanja i učenja italijanskog jezika prvog i drugog stepena prema specifičnosti polaznika.
EPALE studijska posjeta rezultirala je razmjenom iskustava, znanja i dobre prakse NSS Italije, Hrvatske i BiH te otvorila nove mogućnosti za buduću saradnju na međunarodnom nivou. Delegaciju Bosne i Hercegovine, u ime Agencije i Državnog tima za podršku EPALE BiH predstavljali su doc. dr Siniša Gatarić, Daria Mršić i Slavko Karan.