U okviru trećeg ciklusa projekta EPALE 2022-2024, 7. i 8. rujna 2023. godine održan je studijski posjet Državnoj službi za podršku Italija u kojemu su sudjelovali predstavnici Državnih službi za podršku (NSS) EPALE iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine.
Prvoga dana posjeta, u prostorima Državne agencije za Erasmus+ „INDIRE“ sa sjedištem u Firenci, domaćini posjeta srdačno su dočekali dolazak delegacije BiH i Hrvatske te su predstavili njihov rad i uspješne projektne rezultate na platformi EPALE. Predstavnici NSS Italija predstavili su talijansku strategiju sinergije: vođenje projekata Erasmus+ EPALE i eTwinning. Sudionici posjeta imali su priliku saznati više o provedbi brojnih aktivnosti u Italiji u sklopu projekta EPALE. O komunikacijskoj strategiji, provedbi aktivnosti, platformi, strategiji umrežavanja s ambasadorima i dionicima, govorili su članovi NSS Italija, Martina Blasi i Giacomo Scarzanella. Uslijedilo je predstavljanje dobrih praksi predstavnika NSS Hrvatske i BiH, kao i aktivnosti koje se implementiraju u okviru trenutačnog EPALE ciklusa, ciljeve i izazove. Također, oba gostujuća NSS tima podijelila su s domaćinima posjeta mnoge primjere dobrih praksi iz zajedničke regionalne suradnje EPALE timova iz zemalja Jugoistočne Europe.
Drugi dan bio je rezerviran za posjet Centru za obrazovanje odraslih „Centro Provinciale Istruzione Adulti 2 Miriam Makeba – Firenze, CPIA2“, koji predstavlja strukturu Ministarstva obrazovanja u ltaliji za pružanje obuka za odrasle i mlade koji nemaju stečenu kvalifikaciju prvog ciklusa obrazovanja ili koji nisu ispunili obvezu obrazovanja. Profesorica taljanskog jezika i ambasadorica EPALE u ltaliji, gđa. Valentina Verze bila je domaćin drugog dana posjeta kada je održala prezentaciju o radu institucije i objasnila način kreranja tečajeva za odrasle. Kako je navela, u Centru su organizirani tečajevi opismenjavanja i učenja talijanskog jezika prvog i drugog stupanja prema specifičnosti polaznika.
EPALE studijski posjet rezultirao je razmjenom iskustava, znanja i dobre prakse NSS Italije, Hrvatske i BiH te otvorila nove mogućnosti za buduću suradnju na međunarodnoj razini. Delegaciju Bosne i Hercegovine, u ime Agencije i Državnog tima za podršku EPALE BiH predstavljali su doc. dr Siniša Gatarić, Daria Mršić i Slavko Karan.