Agencija za predškolsko osnovno i srednje obrazovanje, u suradnji s eTwinning ambasadorima, organizirala je Info eTwinning dane 19. 3. u Sarajevu, 20. 3. u Mostaru i 4. 4.2024. godine u Brčkom, te je tom prigodom predstavila Evropsku obrazovnu platformu za školsko obrazovanje (ESEP), unutar koje djeluje eTwinning zajednica i održala niz aktivnosti za nastavnike i učenike osnovnih i srednjih škola. Intervju za lokalnu TV stanicu  govori dr. sci. Aida Terzić, zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.

Profesionalni razvoj nastavnika je ključan za kontinuirano unapređenje kvalitete nastavne prakse jer omogućava upoznavanje sa najnovijim metodama, tehnologijama i pedagoškim pristupima. Kroz stalno usavršavanje, nastavnici mogu unaprijediti svoje vještine, prilagoditi se raznovrsnim potrebama učenika te ostati motivirani i angažirani u svojoj profesiji. Upravo to im pruža eTwining platforma, najveća odgojno-obrazovna zajednica nastavnika u Evropi. eTwining platforma predstavlja mjesto susreta gdje nastavnici mogu pronaći partnere za međunarodne projekte, dijeliti resurse i iskustva te razvijati nove pedagoške pristupe. Nastavnici su ne samo mentori učenicima, već i vječni učenici koji neprestano napreduju i razvijaju se zajedno sa svojim kolegama. Kroz kontinuirano usavršavanje i razmjenu znanja, timski rad, te uzajamnu podršku i dijeljenje iskustava, nastavnici postaju još snažniji i spremniji da ostvare pozitivan uticaj na razvoj svojih učenika i zajednice. eTwinning platforma okuplja više od pola miliona nastavnika širom Evrope, pružajući im platformu za međusobnu saradnju i razmjenu ideja, i igra ključnu ulogu u promociji internacionalne saradnje i inovacija u obrazovanju.

O značaju i posebnostima eTwnining-a, kao i o drugim temama, govori dr. sci. Aida Terzić, zamjenica direktorice Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje. Više na linku: https://youtu.be/OzW7FY-5GxU?t=88