Izaberite stranicu

У Београду је 3. марта 2022. године одржан састанак у оквиру пројекта Унапређење квалитета образовања и обуке у Југоисточној Европи (Enhancement in quality of education and training in SEE– EQET SEE).

Више од 40 учесника, представника министарстава образовања, агенција за осигурање квалитета и агенција за средње стручно образовање и обуку и партнера који учествују у креирању образовних политика у земљама Југоисточне Европе, Албанији, Босни и Херцеговини, Косову*, Црној Гори, Северној Македонији и Србији, уз Молдавију су имали прилику да на овом састанку подијеле своја искуства о раду у области осигурања квалитета и екстерне евалуације. Овај регионални пројекат има за циљ да изгради заједничку визију и утврди регионалне ставове о заједничким аспектима екстерне евалуације.

Компонента за осигурање квалитета пројекта (EQET SEE) даје подршку екстерном развоју квалитета и културе квалитета на нивоу система и на нивоу школе, као и интерном развоју квалитета агенцијама које имају мандат у овој области.

У првом дијелу састанка учесници су имали прилику чути гђу Тину Шарић, директора ERI SEE мреже која је отворила састанак, представника ETF агенције Mounir Baati, који је представио концепт, функције и резултате, као и утицај екстерне евалуације. Melanie Ehren, профессор универзитета у Амстердаму и Herman Franssen су представили Dutch концепт осигурања квалитета као и систем екстерне евалуације. Гордана Павловић, педагошки савјетник и наставник школе „Сава Шумановић“ из Србије, говорила је о томе како школе доживљавају екстерну евалуацију и какав утицај на њих она има. Представници земаља учесница су презентовали типове екстерне евалуације у својим земљама.

Током другог дијела састанка учесници су разговарали о томе како би се екстерна евалуација у региону могла унаприједити, краткорочно и средњорочно, уз конкретне кораке, како би се повећао утицај екстерне евалуације на развој квалитета школе.

* Ова ознака не прејудицира ставове о статус и у скалду је са Резолуцијом 1244 и Мишљењем Међународног суда правде о декларацији о независности Косова.