Izaberite stranicu

Стратешки приступ медијској и информационој писмености

доц. др. Емир Вајзовић, 16. 03. 2021.

Медијска и информациона писменост, у свом најширем смислу, скуп је метода, приступа и процеса за јачање компетенција друштвене партиципације, односно предуслов за развој демократске културе савременог друштва. Иако се често посматрају и разматрају у распону од индивидуалне компетенције до друштвено потребних вјештина коришћења и креирања информација, која је предуслов за одговорне и функционалне медије и друштвену комуникацију уопште, сматрамо веома важним да се медијска и информациона писменост промишља много шире и комплексније од саме способности задовољавања информационих потреба и квалитетног коришћења медија за индивидуалне сврхе или у заједници.

Факултет политичких наука Универзитета у Сарајеву кроз академски, научноистраживачки и педагошки интердисциплинарни приступ развија стратешки оквир укључивања медијске и информационе писмености у формално и неформално образовање, засновано на принципима изводљивости и одрживости. Кроз активности су развијени људски капацитети, методе, материјали, мрежа кључних актера и професионалног особља те стратешки концепт за системско рјешење изазова дигиталне трансформације друштва кроз медијску и информациону писменост.

Овакав приступ требао би да доведе до интеграције медијске и информационе писмености у формални и неформални образовни систем; такође, требао би да укључи медије, наставно особље и библиотекаре у процес подршке и јачања медијске и информационе писмености.

Током прве радионице, која ће се одржати 16. 03. 2021. године у 19 часова, доц. др. Емир Вајзовић говориће о стратешком приступу за развој медијске и информационе писмености у прошле четири године, као и о моделу интеграције овог концепта у системе образовања.

Више информација и корисне материјале учесници могу пронаћи на линку:  https://fpn.unsa.ba/b/medijska-i-informacijska-pismenost/

Молимо све учеснике да попуне анкету радионице: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc5HgIn6aD-KBwYE_mUhr0ljjZQ2c13r8fU77Xa0lm1TWmS9Q/viewform

најкасније до 15. марта 2021. године.

Приступ радионици је путем линка:

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/97902969326?pwd=bFF1a2ZPcDlLaFFuZEw4S29CcHRrdz09

Meeting ID: 979 0296 9326

Passcode: 452585