Izaberite stranicu

Национални центар за вањско вредновање образовања (NCVVO) Републике Хрватске, у сарадњи с IEA организацијом (International Association for the Evaluation of Educational Achievement), био је организатор регионалног састанка земаља које учествују у IEA TIMSS и PIRLS истраживањима. Састанци земаља регије одржавају се једном годишње од 2017. године с циљем израде првог регионалног извјештаја под називом „Динарске перспективе“ (Dinaric Perspectives). Ове године састанак је одржан у периоду од 16. до 19. септембра у Супетру на Брачу, Република Хрватска.

Поред учесника и учесница из Србије, Црне Горе, Албаније, Косова, Сјеверне Македоније и земље домаћина Хрватске, састанку су присуствовали и представници Агенције за предшколско, основно и средње образовање БиХ (АПОСО) која спроводи међународна истраживања у образовању на државном нивоу. Такође, радионице су подржали и међународни партнери и представници IEA из Белгије, Холандије, Њемачке и Словачке.

Првог и другог радног дана одржани су радни састанци о искуствима и наученим лекцијама из непосредно завршеног главног истраживања TIMSS 2019. У име босанскохерцеговачког тима, учесницима састанка обратила се замјеница директора Агенције, Алиса Ибраковић, нагласивши важност учешћа БиХ у међународним образовним истраживањима. TIMSS састанак и дијељена искуства такође су били увод у трећи и четврти радни дан када се међусобно учило и радило на свим потребним корацима за спровођење пробног и главног PIRLS 2021 истраживања.

Овај састанак је био прилика за остварење још боље сарадње с регионалним партнерима, за представљање реализованих активности и постављених циљева, као и потешкоћа с којима смо се сусрели у претходним циклусима.

IEA организација је и овај пут пружила велику подршку представницима БиХ за активно учешће у мађународним истраживањима.