Izaberite stranicu
Слика: Akarawut / Adobe Stock

 

Сазнајте о приправничком стажу за дигиталне прилике за ученике и научнике стручног образовања и обучавања у оквиру програма Erasmus+.

Дигиталним технологијама мијењају се многи видови нашег рада и учења. Ријеч је о моћним алатима за зелену транзицију, декарбонизацијом енергије, саобраћаја, грађевина, пољопривреде и свих других индустрија.

Због тога је у оквиру програма Erasmus+ уведена пракса за дигиталне могућности у подручју стручног образовања и обучавања. С врло широким подручјем примјене, ученицима стручног образовања и обучавања, научницима и недавно дипломираним студентима нуди се могућност за проширивање личних дигиталних вјештина и знања.

Шта би могло бити укључено?

Свака мобилност ученика у подручју стручног образовања и обучавања у оквиру програма Erasmus+ сматраће се „приправничким стажом за дигиталне могућности” када приправник спроводи једну или више од сљедећих активности:

  • дигитални маркетинг (нпр. управљање друштвеним мрежама, мрежна аналитика);
  • дигитални дизајн;
  • израда апликација, софтвера, скрипти или вебсајтова;
  • инсталација, одржавање и управљање ИТ системима и мрежама;
  • кибернетичка безбједност;
  • аналитика података, „рударење података“ и визуализација;
  • програмирање и оспособљавање робота те апликације за вјештачку интелигенцију.

У овој категорији се не узимају у обзир генеричка корисничка подршка, испуњавање наруџби, унос података или канцеларијски задаци.

Један од примјера дигиталног приправничког стажа могла би да буде активност мобилности аутомобилске компаније у којој техничар за аутоматизацију има прилику да се упозна с дизајном и инсталацијом хардвера и софтвера који се користе у производњи аутомобила или саставних дијелова аутомобила, као и комплексна рјешења у подручју ИКТ-а за управљање саобраћајем, безбједност возила и аутономна вожња.

Како започети?

Даваоци услуга стручног образовања и обучавања, предузећа, ученици и научници подстичу се да максимално искористе ову прилику.

Свеобухватне информације о мобилности у оквиру програма Erasmus+ доступне су у Водичу кроз програм Erasmus+ за 2021, а Националне агенције у оквиру програма Erasmus+ доступне су за пружање информација и подршку подносиоцима захтјева.