Izaberite stranicu

Агенцја за предшколско, основно и средње образовање Босне и Херцеговине је институција чланица ЕТФ Форума за осигурање квалитета у стручном образовању и оспособљавању. Форум је иницијатива међународне сарадње са мандатом за осигурање квалитета у земљама партнерима Европске тренинг фондације (ЕТФ). Форум промовише системски приступ осигурању квалитета и подстиче све институције чланице да унаприједе и побољшају осигурање квалитета у својим системима стручног образовања.

Референтни оквир ЕУ за осигурање квалитета у стручном образовању служи као смjерница за вођење активности форума.

ЕТФ је развио инструмент за мапирање који се користи за сакупљање и анализирање иформација о релевантности, обухвату и коришћењу 10 EQAVET показатеља који служе за праћење, евалуацију и утврђивање квалитета стручног образовања на државном нивоу.

ЕТФ Форум:

  • наглашава концепт да је осигурање квалитета континуиран процес
  • подржава промоцију осигурања квалитета као значајног процеса који служи читавом систему стручног образовања и његовим корисницима
  • нуди члановима оквир за усмјеравање напора за осигурање квалитета
  • пружа прилику за размјену и за учење од других земаља
  • помаже државама да се боље ускладе с политикама ЕУ о осигурању квалитета
  • подржава земље да постигну зацртане циљеве у осигурању квалитета
  • даје наду за стварање промјена.

У рад Форума су укључене институције из Албаније, Алжира, Босне и Херцеговине, Египта, Израела, Јордана, Косова*, Либана, Либије, Црне Горе, Марока, Северне Македоније, Палестине**, Србије, Туниса и Турске.

* Ова ознака не прејудицира ставове о статусу државе и у складу је с UNSCR мишљењем 1244 и мишљењем MSP о проглашењу независности Косова.              ** Ова ознака неће се тумачити као признање државе Палестине и не доводи у питање индивидуалне позиције држава чланица по том питању.