Izaberite stranicu

Током 2020. године годишња eTwinning тема су климатске промјене и еколошки изазови.

Како подучавати о климатским промјенама и одрживости животне средине?

Каква подршка се може пружити наставницима како би могли најбоље да обраде теме у учионици и учествују у промјенама?

Већ 15 година eTwinning активно подржава ангажовање наставника на разне начине и по питању различитих тематских области.

Током Конференције eTwinner-и су имали прилику да уче од стручњака и својих колега, размјењују идеје и искуства и остварују нову сарадњу и комуникацију с различитим наставничким профилима проналазећи инспирацију и стварањем позитивне промјене за васпитно-образовне установе ‒ школске заједнице.

Због немогућности организације контакт-конференције усљед пандемије COVID-19, ова конференција је била потпуно онлајн. Конференција се реализовала у планираним сатницама од 22. до 24. октобра 2020. године и окупила је више од 600 наставника из 44 земље које учествују у овој великој заједници, заједници која броји 845.404 наставника, 211.858 школа и 111.739 пројеката.

Босну и Херцеговину су представљале eTwinner-kе: Лејла Хујдур, професорка Математике у Средњој економској школи Сарајево, Дијана Дорфер-Галијашевић, учитељица из Основне школе Сафвет-бег Башагић Сарајево, и Белма Алихоџић, професорка Математике у Првој бошњачкој гимназији у Сарајеву. Посебна радионица за представнике министарстава образовања свих земаља учесница, као и сваке године, реализована је на уобичајен начин, овог пута на тему eTwinning могућности посебно у вези с његовим дјеловањем у периоду потпуне изолације и затворених школа. Овој радионици су присуствовале представница Министарства цивилних послова Санела Турковић и представница Државне службе за подршку Бранка Попић.

Наставници су имали прилику да изаберу неколико од 40 понуђених радионица које су се реализовале у ова три дана. Први дан је био свечарског карактера, с поздравима из свих земаља учесница овог програма као и с величанственом, већ традиционалном церемонијом додјеле eTwinning награда.

Недавна криза повезана с избијањем пандемије COVID-19, која је резултирала затварањем школа, показала је да је eTwinning „моћно средство“ које помаже наставницима у рјешавању интернетског образовања и наставе на даљину. Више него икад наставницима је била потребна заједница с колегама која ће им помоћи да се осјећају мање изоловано, потребно им је било мјесто гдје ће имати прилику да уче од стручњака, али исто тако да дијеле своје позитивне и квалитетне праксе. У овом тешком периоду хиљаде нових наставника укључило се у eTwinning, у ову онлајн заједницу, имали су онлајн предавања и укључивали своје ученике у нове пројекте. Ово је прилика коју не треба да пропусте ни наставници, ни школе, ни образовне власти, закључак је и представника министарстава образовања.

Без обзира на онлајн перспективу и доживљај, све вријеме се осјетио прави дух eTwinning-а, чији је циљ унапрјеђење и напредак у остваривању одрживе и снажне школске заједнице за будућа времена.

Вјерујемо како ће ипак будућа времена донијети са собом годишњу конференцију на коју нећемо путовати онлајн путевима и гдје ће се наше експресије о срећи, уживању и привржености овој заједници осјетити и видјети уживо.

28.10.2020.

Тим eTwinning-a БиХ