Izaberite stranicu

Државна ЕПАЛЕ конференција 2022, на тему: „Иницијативе о креативности и култури у образовању одраслих“, одржана је 14. и 15. 12. 2022. године у Теслићу. Организатор и домаћин конференције је била Агенција за предшколско, основно и средње образовање, која имплементира прoјекат кроз Државни тим за подршку ЕПАЛЕ у Босни и Херцеговини. Конференција је окупила преко 50 представника различитих институција БиХ, представника невладиног сектора, провајдера образовања и практичара из области образовања одраслих.

ЕПАЛЕ заједница је у 2022. години у фокусу имала 4 паралелне теме: млади одрасли, иновативни пиступи за револуцију вјештина, заједнице које уче и креативност и култура за социјалну кохезију. О креативности и култури говорило се током дводневне Државне ЕПАЛЕ конференције 2022.

Културно образовање је главни покретач и покретач друштвене кохезије, подстичући дијалог међу културама и подржавајући индивидуално оснаживање и демократску свијест код одраслих ученика. Учесници су имали прилику да размјене мишљења и искуства о иницијативама о креативности и култури у образовању одраслих, да истраже мултидисциплинарне културне просторе, као што су библиотеке, и да сазнају о новим иницијативама и пројектима које имплементирају библиотеке из земље и региона.

У првом дијелу другог дана конференције примјере добре праксе презентовале су представнице Народне и универзитетске библиотеке Републике Српске, гђа Александра Рендић и гђа Лана Шаула. Оне су говориле о улози библиотеке, као инспиративном културном простору у развоју вјештина и (не)формалном образовању одраслих. Господин Бојан Кундачина говорио је о „Унапређењу кључних грађанских вјештина у ери постистине: Новинска писменост и критичко мишљење” и представио пројекат ESSENTIAL који имплементира Библиотека града Београда у Републици Србији.
Поред културе и креативности, у фокусу Државне ЕПАЛЕ конференције ове године била је и комуникација. Учесници конференције су имали прилику да сазнају више о Подстицајном комуницирању у образовању одраслих током пленардног излагања проф. др Александра Богданића, редовног професора Катедре за новинарство и комуникологију на Факултету политичких наука Универзитета у Бањој Луци.

Уз инспиративно пленарно излагање професора Богданића, у оквиру другог дана конференције одржане су и три паралелне радионице на тему: „Језик подстицајног комуницирања“. Учесници конференције су имали прилику да се упознају са особинама подстицајног комуницирања и његовој примјени у образовању одраслих. „Подстицајно комуницирање даје добре резултате у образовању, на радном мјесту, у здравству и другдје. Стога је корисно и плодотворно и у образовању одраслих, без обзира који дидактичко-методички приступ се користи“, закључио је професор Богданић.
Све презентације и материјали су доступни путем ЕПАЛЕ реурса.