Iznenađeni smo informacijom koja nam je pristigla iz medija, a tiče se provedbe PISA istraživanja u Bosni i Hercegovini.

Proteklo vrijeme Agencija je, zajedno s Ministarstvom civilnih poslova BiH, radila na prikupljanju informacija za Predsjedništvo BiH – kako od međunarodnih institucija koje organiziraju PISA i PIRLS istraživanja tako i od nadležnih ministarstava obrazovanja.

Ta cjelovita informacija, prema podacima iz Ministarstva civilnih poslova BiH, tek je 27.7. upućena u Predsjedništvo BiH te ostaje nejasno kako se, prije njezinog pristizanja, spomenuta točka uopće našla na dnevnom redu sjednice Predsjedništva BiH.

Napominjemo kako smo po Zaključku Predsjedništva BiH, a na tragu zahtjeva Vlade Republike Srpske za obrazloženjem vidljivost RS-a unutar rezultata PISA istraživanja koji su objavljeni za Bosnu i Hercegovinu, bili zaduženi ispitati dodatne modalitete sudjelovanja naše države u procesu međunarodnih istraživanja.

Agencija je ostvarila niz dodatnih kontakata s međunarodnim institucijama koje organiziraju PISA i PIRLS istraživanja te sačinila informaciju o modalitetima uzorkovanja koju je Ministarstvo civilnih poslova BIH dostavilo svim mjerodavnim ministarstvima obrazovanja u BiH, nakon čega je, po zaprimanju povratnih informacija, pripremilo sveobuhvatan odgovor i izjašnjenje na predmetno traženje Vlade Republike Srpske.

Dogodilo se to da je Predsjedništvo BiH, iz nama nepoznatih razloga, odluku o provedbi PISA istraživanja stavilo na dnevni red bez da je imalo priliku razmotriti nove prijedloge i saznanja.

Žalosti nas što je ovo pitanje uopće razmatrano prije dobivanja povratne informacije koja je zatražena od Agencije i Ministarstva civilnih poslova BiH.

Vjerujemo kako će po pristizanju potpune povratne informacije, Predsjedništvo BiH ponovno uzeti u razmatranje potpisivanje predmetnog sporazuma, ovoga puta sa svim relevantnim informacijama.