Promotivne aktivnosti Erasmus+ programa EPALE održane su na inicijativu Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje u okviru koje djeluje Državni tim za podršku EPALE u Bosni i Hercegovini. Naime, u četvrtom mjesecu tekuće kalendarske godine održane su dvije promotivne aktivnosti EPALE u cilju promoviranja EPALE platforme kao resursa od vitalnog značaja za razmjenu znanja i najboljih praksi u području obrazovanja odraslih. Sastanke sa zanteresiranim stranama vodili su EPALE ambasadori u Bosni i Hercegovini.

Prvi sastanak održan je 8. 4. 2024. godine s predstavnicima WMTA Ustanove za stručno obrazovanje odraslih. Sastanak je započeo uvodnim riječima EPALE ambasadorice Marine Novković, koja je predstavila ključne karakteristike platforme, naglašavajući njenu važnost u povezivanju profesionalaca iz područja obrazovanja odraslih širom Evrope. Predstavnici WMTA Ustanove za stručno obrazovanje odraslih iznijeli su svoje perspektive i potrebe u vezi s obrazovanjem odraslih, ističući izazove s kojima se suočavaju i tražeći mogućnosti za saradnju. EPALE ambasadorica je prezentirala primjere dobre prakse koji su bili dostupni na platformi, dok su predstavnici WMTA Ustanove za stručno obrazovanje odraslih iznijeli svoje planove za buduće projekte i inicijative.

U amfiteatru Univerziteta za poslovni inženjering i menadžment (PIM), sa središtem u Banja Luci, 12. 4. 2024. godine održana je druga promotivna aktivnost i prezentacija Erasmus+ projekta EPALE. Prezentaciju je održala EPALE ambasadorica Ivana Aleksić, a projekt je predstavljen nastavnom osoblju i studentima PIM Univerziteta. Zbog velike zainteresovanosti jedan broj studenata  prisustvovao je ovoj promotivnoj aktivnosti putem online platforme MS Teams. Prezentacija se preusmjerila u produktivnu diskusiju o značaju postojanja same platforme. Prisutni su naglasili da je postalo jasno da sticanjem formalnog obrazovanja nije i ne može biti kraj učenju, nadogradnji postojećih i/ili razvijanju novih vještina. Također, prezentirana aktuelna EPALE inicijativa „Priče iz EPALE zajednice“ je naišla na pozitivnu reakciju nastavnog osoblja Univerziteta.

Obje promotivne aktivnosti su završile pozitivnom notom, s optimizmom i motivacijom za daljnju saradnju u cilju unapređenja obrazovanja odraslih i cjeloživotnog učenja u Bosni i Hercegovini, kao i stvaranja održivog i inkluzivnog obrazovnog okruženja za sve odrasle polaznike.