U Trebinju je 21. i 22. oktobra 2021. godine održan dvodnevni sastanak Nastavak implementacije ERASMUS+ projekata u okviru Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje koji predstavlja još jednu od planiranih aktivnosti projekta EPALE u Bosni i Hercegovini za ciklus 2019 -2021.
Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje djeluje kao Državni servis za podršku (DSP) koja u okviru ERASMUS+ programa implementira dva projekta: EPALE i eTwinning. Cilj ovog sastanka je bio planiranje budućih aktivnosti ERAMUS+ projekata na nivou Agencije, kao i nastavak započetih aktivnosti u okviru dva ERASMUS+ projekta u BiH. Sastanku su prisustvovali svi zaposlenici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje.
Prvog dana sastanka Državni timovi za podršku EPALE i eTwinning su predstavili rezultate realizovanih aktivnosti i primjere dobrih praksi u dosadašnjem periodu implementacije oba projekta, kao i dobre prakse iz višegodišnje zajedničke saradnje ova dva ERASMUS+ projekta u BiH.
Drugog dana sastanka rukovodioci područnih jedinica Agencije su predstavili planirane aktivnosti u okviru Agencije za budući period. Razgovarano je o reformama, izazovima i smjernicama Evropske komisije u oblasti obrazovanja.
Direktorica Agencije, gđa Maja Stojkić je zaključila da se implemetacija ova dva ERASMUS+ projekta u BiH nastavlja i u periodu 2021 – 2027. i naglasila da će Agencija slijediti preporuke Evropske komisije i učiniti sve neophodne korke za nastavak saradnje, umrežavanja i razmjene iskustava svih zainteresovanih strana iz oblasti obrazovanja.