Agencija za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje, u ulozi Državne službe za podršku eTwinningu u BiH, organizuje Šestu godišnju eTwinning konferenciju pod nazivom:  „Da je nastavnik biti lako, nastavnik bi bio svako”! Konferencija se zadnja dva dana (8. i 9.10.) održava u virtuelnom okruženju, a usmjerena je na promociju kvaliteta nastave na daljinu, praksu održivog podučavanja, kao i na obrazovanje budućih nastavnika.

Ovo je već šesta godina kako Bosna i Hercegovina aktivno učestvuje u jednoj od najuspješnijih evropskih inicijativa na području odgoja i obrazovanja – eTwinningu. eTwinning namijenjen je međunarodnoj saradnji i usavršavanju nastavnog i nenastavnog osoblja od predškolskog obrazovanja do srednje škole.

Tokom svečane konferencije bit će uručena i priznanja dobitnicima eTwinning nagrada u Bosni i Hercegovini  za 2019/2020. godinu, eTwinning nagrade najveće su priznanje za uspješno učestvovanje u eTwinning projektima, a dodjeljuju se najboljem eTwinning ambasadoru, najistaknutijem eTwinneru, najinovativnijem eTwinneru, eTwinnerima koji su dobili Evropsku oznaku kvaliteta, kao i  eTwinning školama s najviše ostvarenih bodova.

Korona kriza, poharavši cijeli svijet, u prvi plan stavila je sve slabosti naših obrazovnih sistema, ali i istakla važnost motivisanih i stručnih nastavnika. Konačni cilj eTwinninga je unapređenje kvaliteta projektnog rada, usmjeravanje razumijevanja obrazovnih vlasti na važnost uključivanja nastavnika u projektne aktivnosti i povezivanje odgojno-obrazovnih ustanova radi sticanja specifičnih znanja i vještina koje bi osigurale uspjeh i unapređenje učeničkih postignuća. U tu svrhu, ovogodišnja konferencija usmjerit će napore na integrisanje eTwinning projekata u nastavni plan i program, motiviranje učenika i nastavnika, kao i unapređenje odgojno-obrazovnih ustanova i kolektiva.