Izaberite stranicu

Годишњи састанак ЕПАЛЕ државних тимова за подршку (у даљем тексту ЕПАЛЕ НСС) одржан је 14. и 15. марта 2024. године у Београду. Домаћин округлог стола ове годние је био ЕПАЛЕ НСС тим из Србије, а састанку су присуствовали представници ЕПАЛЕ НСС тимова из Словеније, Хрватске,  Босне и Херцеговине,  Црне Горе и Северне Македоније. У име Агенције за предшколско, основно и средње образовање и ЕПАЛЕ НСС тима из Боснеи Херцеговине састанку су присуствовали Славко Каран и Дариа Мршић. Tеме округлог стола ове године су се односиле на резимирање резултата досадашње сарадње, као и на припрему плиједлога заједничких активности у наредном периоду.

Након представљања резултата сарадње на развоју региналног Оквира компетенција медијске писмености, као и приједлога који се односе на одрживост постигнутих иницијатива пројекта у свакој од земаља учесница, закључено је да су у регионалном Оквиру компетенција медијске писмености постављени стандарди који уважавају специфичности и карактеристике сваке земље, сходно којима је свака земља могла да креира програме и приручнике који ће се ослањати на постављени оквир компетенција.

Током Округлог стола, као и сваке године, у фокусу су били и договори поводом одржавања предстојеће, осме по реду Регионалне ЕПАЛЕ конфeренције, чији домаћин је ове године ЕПАЛЕ НСС из Црне Горе. Конференција је заказана за 27. и 28. новембар и биће одржана у Будви. Програм регионалне конференције се ослања на тему и постигнућа регионалне сарадње у претходне три године покренуте на иницијативу ЕПАЛЕ НСС из Црне Горе, и обухватиће инспиративна предавања и дискусионе панеле на којима ће стручњаци говорити о медијској писмености у функцији живота, сагледавању изазова и критичком осврту на развој компетенција медијске писмености у земљама региона.

Као и до сада, током округлог стола су постављени темељи за даљу регионалну сарадњу, иницијативе и активности у периоду 2025-2026. године.