Izaberite stranicu

Агенција за предшколско, основно и средње образовање, заједно са представницима око 60 земаља укључених у TIMSS 2023  истраживање, учествовала је на 6. TIMSS 2023 NRC састанку у Прагу од 26. 2. до 2. 3. 2023. године.

Циљ састанка је био утврдити правила и процедуре у начину бодовања ученичких одговора и начину организације обука за бодоватеље. Учесници су добили Упутства за бодовање са низом примјера и практичних вјежби као и материјале за све процедуре бодовања. Анализирани су примјери задатака из математике и природних наука за четврти разред и приступи организацији рада са бодоватељима.

Поред тога, представница БиХ је присуствовала састанцима који су били организиовани за представнике земаља региона као и састанку за могуће учешће Босне и Херцеговине у Лонгитидуналном истраживању TIMSS 2024.

Састанак је пружио прилику земљама региона (Србија, Македонија, Црна Гора, Косово* и Босна и Херцеговина) да извијесте о урађеним активностима и будућим плановима који се односе на спровођење TIMSS 2023 истраживања као и о свим проблемима, нејасноћама када је у питању спровођење TIMSS 2023 истраживања.  Размијењена су искуства и приједлози могућих рјешења која могу бити корисна за све земље учеснице те је остављена могућност додатних форми у смислу подршке у реализацији овог истраживања.

Овај састанак су водили представници Међународног удружења за вредновање образовних постигнућа (ИЕА), организације која даје сталну подршку земљама учеасницама у имлементацији међународних истраживања у образовању. Очекује се да све земље учеснице  размијене материјале и пруже несебичну подршку једне другима у спровођењу TIMSS 2023 истраживања.

*Ова ознака не доводи у питање ставове о статусу, и у складу је са Резолуцијом Савјета сигурности 1244/1999 и Мишљењем МСП-а о проглашењу независности Косова.