Izaberite stranicu

У Сарајеву је, од 23. до 26. августа 2018. године, одржана јубиларна 10. регионална конференција едукатора и едукаторица “Наставници у акцији“ у организацији Центра за образовне иницијативе Step by Step. Конференција је обиловала примјерима добре праксе, иновативним методама у настави и радионицама едукатора из Словеније, Хрватске, Србије и Босне и Херцеговине. На самој конференцији био је присутан и велики број активних eTwinner-a из Босне и Херцеговине.

 

Једна од паралелних сесија била је резервисана за представљање eTwinning пројекта “Свјетски дан штедње 2017“. О овом пројекту су говориле Едита Вуковић Антоловић, Нада Соколовић и Тамара Малкоч.

Циљеви ове презентације били су да се:

  • промовишеeTwinning као модерни алат савремене учионице
  • подстакну едукатори и едукаторице да се региструју на eTwinning портал и узму активно учешће у свом професионалном усавршавању
  • подстакну учесници и учеснице да се активирају кроз eTwinning пројекте.

У првом дијелу сесије учесници конференције информисани су о настанку, значају и сврси eTwinning-а, eTwinning порталу и садржајима које нуди, искуствима и дугогодишњој пракси, о самим корисницима портала, те о eTwinning-у у Босни и Херцеговини.

Други дио сесије односио се на представљање пројекта „Свјетски дан штедње 2017“.
Едита Вуковић Антоловић представила је активности реализоване у вртићима, Нада Соколовић у основним школама и Тамара Малкоч у средњим школама.
У презентацији eTwinning пројекта “Свјетски дан штедње 2017” приказани су примјери узајамног учења и сарадње вртића, основних и средњих школа из Босне и Херцеговине.
У овом пројекту дјеца и ученици су истраживали о новцу, штедњи, водили дневник штедње/потрошње, сами су штедјели новац, учествовали у квизовима знања о старом новцу, правили штедне касице, банкомат, стрипове, слагалице, посјетили банку, музеј, правили своју изложбу старог новца у школи, истраживали о другим школама, учесницима у пројекту, учествовали у дебатама и користили разне методе активног учења, те се упознали са употребом нових веб-алата.
Учесници конференције били су у прилици погледати и додатни материјал: касице, стари новац и примјере штампаних анкета.

На крају је истакнуто које су користи од овог пројекта и упућен је позив учесницима конференције да учествују у наредном пројекту „World Savings Day 2018“.
Припремила
Фатима Кличић, eTwinning амбасадорица