Izaberite stranicu

У згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (Сарајево) од 16. до 17. октобра 2024. године одржани су  Дани Еразмус+ програма, посвећени истраживању могућности и иницијатива овог значајног Европског програма. Дводневни догађај окупио је учеснике из области високог образовања, стручног образовања, омладине и спорта.

Први дан био је фокусиран на Еразмус+ акције у високом и стручном образовању. У уводном обраћању, представници Министарства цивилних послова БиХ, делегације Европске уније и државне Еразмус+ канцеларије истакли су значај међународне сарадње и мобилности студената. Учесници су се упознали са могућностима као што су међународна кредитна мобилност и изградња капацитета.

Други дан догађаја био је посвећен младима и спорту, са посебним акцентом на мобилност и виртуелне размјене. Учесници су се упознали с платформама попут Youth Wiki и размијенили искуства о успјешним пројектима у области спорта.

На овом догађају, Аида Терзић, замјеница директорице Агенције за предшколско, основно и средње образовање и државна координаторка eTwinning пројекта у Босни и Херцеговини, заједно са колегама из Бањалуке, Славком Караном, државним координатором EPALE-а и Биљаном Поповић, државном координаторком EAAL-а, истакли су значај Еразмус+ програма.

Они су заједнички представили eTwinning, EPALE и EAAL пројекте, који се активно спроводе у Босни и Херцеговини у оквиру Еразмус+ програма. Ови пројекти омогућавају школама и образовним институцијама да се повезују, размјењују искуства и развијају заједничке пројекте, чиме се значајно доприноси побољшању квалитета образовања и промовисању цјеложивотног учења.

Циљ овог догађаја био је да се потенцијални апликанти информишу о могућностима Еразмус+ програма у областима образовања, обуке, омладине и спорта. Очекује се да ће учесници бити спремни за подношење пројектних приједлога за предстојећи позив Европске комисије, који ће бити објављен крајем октобра или почетком новембра.

Дани Еразмус+ још једном су потврдили значај подршке у развоју образовног система, дајући инспирацију за будуће пројекте и иницијативе.