Izaberite stranicu

Значај критичког мишљења у дигиталном добу

Проф.др Лејла Турчило, 18. 05. 2021. године у 19 часова

 

Из дефиниције медијске и информатичке писмености (МИП), општег разумијевања, али и саме суштине МИП концепта, произлази да је критичко мишљење основа за адекватан развој МИП компетенција, као и његова свакодневна употреба. Критичко мишљење није сврха само себи, већ има улогу кључне повезнице развоја медијске и информатичке писмености и процеса доношења информисаних и образованих одлука, које су нужне – како за појединца и његову породицу, тако и за образовни процес, али и државе, друштва и демократски дискурс.

У друштву, које је доживјело дигиталну трансформацију, као неопходан дизајн учења за дигитално доба, критичко мишљење се користи за описивање облика учења, мишљења и анализе који надилазе памћење и присјећање информација и чињеница. Критичко мишљење је кровни термин који се може примијенити на многе различите облике стицања знања или на широк спектар мисаоних процеса. У свом најосновнијем изразу, критичко размишљање се догађа када ученици анализирају, вреднују, тумаче или синтетишу информације и примјењују креативну мисао да би створили аргумент, ријешили проблем или нешто закључили.

На трећој радионици, која ће се одржати 18.05.2021. године у 19 часова, проф.др Лејла Турчило говориће о значају критичког мишљења у дигиталном добу, то јест о његовом значају у контексту подучавања медијске и информатичке писмености.

Приступ радионици је путем линка:

Join Zoom Meeting

https://zoom.us/j/99522962813?pwd=RDVKQ1dKUmM4VDAxblVnMHErLzVCUT09

 

Meeting ID: 995 2296 2813

Passcode: 080342