Izaberite stranicu

Одржан је Међународни eTwinning семинар „Inclusive Early Childhood Education and Care“, у Вилњусу, Литванија.

eTвинери из Босне и Херцеговине Лариса Пејић и Милош Џоковић учествовали су на Међународном семинару Inclusive Early Childhooh Education and Care,  који је одржан од 22. до 24. маја 2023. године у Вилњусу, Литванија.

eTwinning семинар је протекао у упознавању, сарадњи и умрежавању 48 учесника из 17 земаља Европе (Финска, Њемачка, Малта, Молдавија, Словачка, Белгија, Данска, Грчка, Румунија, Словенија, Португал, Шпанија, Босна и Херцеговина, Сјеверна Македонија, Аустрија, Летонија и  Литванија).

У оквиру тродневног семинара учесници су имали прилику да учествују на презентацијама организатора с фокусом на „Education for everyone or education for all – Едукација за свакога или едукација за све“ и друге теме семинара, те на упознавање и проналазак партнера за будуће пројекте. На пленарним сесијама и радионицама:

  • „Inclusive practices in ECEC – preschool“ одржана је обука о коришћењу TwinSpace-a и креирању страница на TwinSpace-у;
  • „Multilingualism in ECEC“, дискутовало се о мултијезичким обдаништима и начинима на које могу да се превазиђу препреке у језику;
  • „Parents and family roles in inclusive early childhood“ сесија је пружила низ занимљивих практичних примјера рада у једном литванском вртићу, а акценат је био на сарадњи родитеља и васпитача и њиховој улози у васпитању и образовању дјетета;
  • Упознавање са коришћењем веб-алата у свакодневном раду, као што су „Animated drawning“, „Comic Page Creator“ и „ChatterKid“.

На овом семинару је покренуто укупно 10 међународних пројеката. Представници Босне и Херцеговине, заједно с колегама из Румуније, Словачке и Македоније, иницирали су покретање пројекта под називом „Skouts in nature“ с планом реализације у наредних шест мјесеци. На семинару је покренут још један пројекат представника БиХ и Румуније „Emotion healt week“ .