Izaberite stranicu

Први курс за амбасадоре на лицу мјеста након пандемије је одржан у Лисабону 27 – 29. априла 2023. године и био је фокусиран на иновације и изградњу заједнице.

Вилхелм Вуковић (Wilhelm Vukovich), Европска комисија; Карла Лоренцо (Carla Lourenço), Генерални директорат за образовање, португалско Министарство образовања; Тереза Лакерда (Teresa Lacerda), португалска Национална организација за подршку, и Рут Баптиста (Rute Baptista), Централна служба за подршку, отворили су догађај поздравивши учеснике и нагласивши важност амбасадора у eTwinning заједници.

Жуана Цинија (Joana Cunha), наставница биологије и амбасадор Torrance Center®-а у Португалу, одржала је први уводни говор у којем се фокусирала на врхунске вјештине и креативно рјешавање проблема. Током уводног излагања говорила је о томе како креативно рјешавање проблема укључује разлагање проблема да би се он разумио, генерисање идеја за рјешавање проблема и процјену тих идеја да би се пронашла најефикаснија рјешења. Користе се технике да би процес рјешавања проблема био ангажован и сараднички.

Марта Ђулијани (Marta Giuliani), Централна служба за подршку, одржала је другу главну сесију која се фокусирала на виталну улогу амбасадора у изградњи и одржавању онлајн заједница. Током говора она је истражила значајну улогу амбасадора у развијању осјећаја заједништва унутар онлајн мрежа.

Учесници су научили о кључним елементима ефикасне изградње заједнице као што су: ангажовање у активностима; стварање обичаја који јачају дух заједнице; идентификовање представника заједнице и коначно, дефинисање заједничког идентитета. Дан је завршен првом фазом интерактивне активности. Од амбасадора је затражено да замисле себе као становнике града који се зове ‘Амбасадорски град’ и да идентификују изазове с којима се суочавају у различитим зградама према различитим темама које су им додијељене.

Први дан догађаја био је приказиван онлајн, омогућавајући учесницима на лицу мјеста и онима онлајн да се укључе у разговор и размијене своје перспективе.

Други дан је почео радионицама. Водитељи радионица фокусирали су се на различите теме, укључујући вјештачку интелигенцију, добробит, сарадничко креирање рјешења уз дизајнерско размишљање и изградњу заједнице у раду на пројекту.

Посљедњи дан почео је презентацијама амбасадора насталим из интерактивне активности. Десет група изашло је на бину да креативно представи теме о којима се разговарало током тренутака умрежавања претходних дана уз пјесме, спотове или кратке позоришне представе.

Затим су ријеч добили амбасадори који су представили своја искуства о раду на иновацијама и изградњи заједнице. Шест амбасадора из шест различитих земаља позвано је на бину да представе своје праксе.

Ирена Патераки (Irene Pateraki) из Централне службе за подршку одржала је дирљив завршни говор који је оставио утисак на све учеснике. На основу сопственог искуства као еТвинера, НСО и ЦСС, Ирена је истакла значај учешћа у eTwinning заједници.

Догађај је био јединствена прилика за професионални и лични развој учесника. Догађај је истакао професионално и лично напредовање које је eTwinning омогућио дугогодишњим еТвинерима.

„Оно што ми се највише допало је могућност да учим, комуницирам и подијелим искуства и праксе с колегама истомишљеницима. Ово ми је дало много енергије и мотивације да наставим да промовишем eTwinning упркос тешкоћама.“