Izaberite stranicu
Слика: © Европска унија (пројекат City of Echoes)

Циљ Новог европског Баухауса је да Зелени план претвори у културна искуства која су усредсређена на човјека и она која су мјерљива. Наставник са фантастичним плановима који се бори да их спроведе због ограничења свакодневних активности? Сусједски колектив коме су потребни партнери за увођење нових алата за учење у срце заједнице? Архитекта који разумије како лијепо и функционално окружење може побољшати учење? Ово су људи којима Нови европски Баухаус жели да помогне.

Потреба за Новим европским Баухаусом 

Циљеви Новог европског Баухауса су да претвори наше зграде и животну средину у одрживу и лијепу будућност. Свако треба да буде у могућности да осјети, види и доживи зелену и дигиталну трансформацију на начин на који она побољшава квалитет нашег живота.

Попут историјског Баухауса – интердисциплинарне умјетничке школе основане 1919. године, која је настала у вријеме дубоке трансформације – сада смо поново на раскрсници нове ере. Тадашњи оснивачи су се бавили овом трансформацијом у свом раду у потрази за оптимистичним рјешењима пуним наде за нове изазове. Баухаус је брзо постао глобални културни покрет, окупљајући умјетнике, дизајнере, архитекте и занатлије. Овај трансдисциплинарни приступ је такође пријеко потребан за изазове нашег времена, када се поново суочавамо са дубоком трансформацијом.

Нови европски Баухаус је постао прилично популаран у посљедњих годину дана, а у септембру 2021. године Европска комисија је усвојила Комуникациони документ у којем су наведени концепт и наредни кораци. Образовање се показало као важна свеобухватна тема.

Фотографија: Марцин Полак / EduSpaces (сједишта у предворју дизајнирана за учење у Гимназији Орестад у оквиру Политехнике у Копенхагену)

Трансформација мјеста учења

Мјеста на којима се људи окупљају ради учења, од учионица до улица, од игралишта до библиотека, кључне су фокусне тачке за нова искуства учења. Дају видљивост неопходним трансформацијама и указују на то да су оне могуће.

Због тога је Европска комисија расписала позив за исказивање интересовања за мјеста образовања и знања под заставом Новог европског Баухауса. Позивом се траже нови или постојећи трансформативни пројекти који одражавају вриједности Новог европског Баухауса у областима образовања, оспособљавања младих и знања, с циљем неке врсте трансформације: физичког простора за образовање и знања, начина учења или односа са локалном заједницом.

Учествујући у овом позиву, учесници могу:

  • да се повежу с мрежом промотера пројеката истомишљеника и потенцијалних партнера;
  • да буду позвани на састанке и догађаје који имају за циљ да подрже њихове напоре у смислу релевантних пракси и искустава;
  • да учине свој пројекат видљивим путем комуникационих канала Новог европског Баухауса;
  • да креирају издање, за 2023. годину за награде за Нови европски Баухаус, посвећено мјестима образовања и знања.

Обједињујући најбоља рјешења, концепте засноване на доказима и најбоље праксе за сва наша будућа окружења за учење, позивом се гради велика колаборативна мрежа. Стога, може да постане мјесто убрзања за лијепе, одрживе и инклузивне (цјеложивотне) начине учења у учионици и ван ње.