Izaberite stranicu

Европска годишња eTwinning конференција 2022. године одржана је од 20. до 22. октобра у онлајн формату. На конференцији се окупило више од 500 наставника, чланова eTwinning заједнице. У складу са новим европским духом Баухауса, онлајн eTwinning годишња конференција 2022. године пружила је учесницима могућност да замисле одрживо и лијепо образовно окружење које је лијепо и одрживо. Учесници су охрабривани да размишљају о начину на који наставници и ученици подучавају, уче и „живе“ заједно у школи, кроз избор кључних ријечи и радионица које су се фокусирале на сљедеће области:

  • Настава и учење у новом европском заједништву/Баухаусу: како, гдје и ко;
  • Премошћивање садашњости и будућности: Образовање за одрживи развој; Сањати и стварати нашу „школу снова“ која је угодна оку; Добробит ученика и наставника у школи и ван ње; Заједништво и инклузија у учионици.

Циљ конференције је био да се подигне свијест учесника о томе како eTwinning може помоћи наставницима да имплементирају тему године – Ново европско заједништво/Баухаус – у својим школама.

Током конференције реализовано је сљедеће:

  • Пленарни скупови: еТвинера, едукатора, директора школа, креатора политика, штампе/медија, истраживача у области образовања, едукатора у областима средњег стручног образовања и предшколског васпитања и образовања, ученика и будућих наставника.
  • Тематске радионице – 38 радионица за регистроване учеснике: еТвинере, представнике министарстава образовања и државних организација за подршку.

Конференцију је отворила Марија Колева, замјеница шефице кабинета Марије Габријел, комесарке за иновације, истраживање, културу, образовање и младе.

Уводни говор на конференцији одржао је футуриста и хуманиста Герд Леонард, који је подијелио своју футуристичку визију мјеста образовања у будућности. Након уводног говора услиједила је сесија  питања и одговора. Отварање конференције и уводни говор преношени су уживо, као и церемонија додјеле Европских eTwinning награда. Током церемоније истакнуто је девет побједничких eTwinning пројеката.

Церемонију отварања, говор Герда Леонарда као и додјелу eTwinning европских награда можете погледати овдје.

Током другог и трећег дана организоване су активности умрежавања, учешће у виртуелној изложбеној дворани, тематске радионице и панел дискусија са пет панелиста на тему „Образовање у будућности“.

Овом eTwinning догађају присуствовале су и представнице eTwinning тима из Босне и Херцеговине, Лејла Хујдур и Нада Соколовић испред тима eTwinning амбасадора и Алиса Ибраковић и Алмина Шатровић испред Државне организације за подршку.

Конференцију је затворио Михаел Теуш, шеф одјељења за школе Европске комисије.