Izaberite stranicu
Фотографија: Европска комисија

Новим школским изазовом Европске комисије и UNESCO-вим пакетом алата стављају се физичка и здравствена култура те здрав начин живота у центар пажње.

Придружите се изазову Good Energy 4 Schools!

Европска комисија вас подстиче да подијелите своје идеје и активности како би Good Energy 4 Schools постао дио иницијативе HealthyLifestyle4All. То можете да учините тако што ћете једноставно оставити коментар испод овог чланка или да испуните своју обавезу, која ће бити додата на страницу листе обавеза. На примјер, можда сте пронашли нови начин да подстакнете дјецу да се више крећу и мање сједе? Или подучавате тригонометрију помоћу ритма?

Образовна заједница већ је показала свој задивљујући рад у промоцији активног и здравог начина живота. Будите инспирисани пројектом Walk Around the Earth добитником награде за 2020. #BeActive Education Awards из Загреба или Sport and Gartenzaum из Минхена.

HealthyLifestyle4All је двогодишња иницијатива чији је циљ да повеже спорт и активан начин живота са здравственим, прехрамбеним и различитим другим политикама.

Пакет алата за младе за заговарање политика како би се обезбиједила квалитетна физичка и здравствена култура

Квалитетном физичком и здравственом културом (КФЗК) повезују се домени физичког, духовног и психо-социјалног учења. UNESCO је недавно објавио три публикације о томе, Пакет алата за младе за заговарање политике КФЗК, Кратки преглед политике КФЗК и Анализа поступка, садржаја и утицаја КФЗК. У свакој публикацији обједињују се сазнања из UNESCO-ве глобалне анкете, сазнања у погледу националне имплементације те свједочанства заинтересованих.

Пакетом алата за заговарање, израђеним у сарадњи са 21 младим лидером из 18 земаља, помаже се младим људима да заговарају развој политике КФЗК-а и ефикасно доприносе њеном развоју. Садржај обухвата примјере студија случаја, практичне контролне листе за усмјеравање активности, кључне дефиниције и савјете.

КФЗК може да помогне у рјешавању криза које је погоршала пандемија КОВИД-19 – физичка неактивност, проблеми духовног здравља и неједнакости – и због тога представља кључну компоненту UNESCO-ве нове спортске иницијативе Fit for Life.