Izaberite stranicu

Дигитална компетенција једна је од кључних компетенција, а односи се на поуздану и сврховиту употребу дигиталних технологија за информисање, комуникацију и рјешавање основних проблема у свим аспектима живота. У овим тренуцима када смо суочени с пријетњом заразом COVID-19 (корона вирусом) и када је примарни циљ заштити најмлађу популацију од заразе, а уједно им омогућити стицање нових знања и компетенција, јасно је колико је дигитална компетенција битна.

У ситуацији пандемије одговорно понашање које осигурава сигурности, здравље и заштиту наших најмилијих мора бити приоритет цијелога друштва, а дигитална технологија нам то у овом тренутку може и омогућити.

Овај изненадни изазов је велики тест за цјелокупну заједницу, а посебно за наставно и ненаставно особље које све своје капацитете користи како би кориштењем дигиталне технологије омогућили ученицима континуирани наставак учења и образовања.

Свјесни како је подучавање и учење посебан изазов за све у образовном ланцу, Агенција за предшколско, основно и средње образовање упућује посебну захвалност свим васпитачима, учитељима, наставницима, професорима, директорима те свом наставном и ненаставном особљу које, користећи расположиве онлајн алате и друштвене мреже, марљиво ради како би омогућило дјеци праћење наставе без излагања ризику од заразе.

Немјерљив је уложени труд у савладавању свих препрека које се постављају у овом процесу, али имајући у виду оно што се настоји заштити и постићи оваквим начином одвијања наставе, вјерујемо како ће се тај труд вишеструко исплатити.

Уједно подстичемо и родитеље да се активно укључе у осигурање услова дјеци како би се наставни процес активно пратио и како би напори наставног особља били озбиљно схваћени и адекватно прихваћени.

Уз жељу да се кроз ове активности ученицима адекватно пренесу наставне јединице те осигурају услови у  којима они неће, на било који начин, трпјети због насталих околности и уз жељу да се кроз овај процес подигне општи ниво дигиталне писмености, још једном упућујемо захвалност свом наставном и ненаставном особљу, директорима школа, запосленима у педагошким заводима и министарствима образовања.