Izaberite stranicu

Агенција за предшколско, основно и средње образовање је 08. 12. 2022. године је у згради Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине у Сарајеву одржала Округли сто Унапређење квалитета предшколског васпитања и образовања – препоруке из међународних истраживања у образовању.

Циљ овог Округлог стола је био скренути пажњу стручној јавности и партнерима на препоруке из међународних истраживања у образовању која су спроведена у БиХ, а које се односе на рано учење, као и на важност примјене Заједничког језгра цјеловитих развојних програма и стандарда квалитета рада у предшколском васпитању и образовању, у циљу унапређења квалитета раног и предшколског васпитања и образовања.

На Округлом столу су, као системски одговор Агенције за предшколско, основно и средње образовање на реформске процесе и препоруке из међународних истраживања у образовању, представљени Стандарди квалитета рада предшколских установа, како би се подстакла позитивна агенда за улагање у квалитет предшколског васпитања и образовања за сву дјецу предшколског узраста у Босни и Херцеговини, без изузетка.

Агенције за предшколско, основно и средње образовање је уваженом скупу, којег су чинили представници УНИЦЕФ-а у БиХ, министарстава образовања и педагошких институција у БИХ, представници ентитетских стручних удружења васпитача и представници академске заједнице, презентовала Препоруке за рано учење из извјештаја међународних истраживања за Босну и Херцеговину (PISA 2018 i TIMSS 2019), Смјернице за имплементацију Заједничког језгра цјеловитих развојних програма и дефинисане Стандарде квалитета рада предшколских установа.

На основу презентованих научних доказа и докумената инициранана је конструктивна дискусија, те су донесени закључци о праксама и могућностима осигурања и унапређења квалитета институционалног раног и предшколског васпитања и образовања у Босни и Херцеговини.