Izaberite stranicu

Представници Агенције за предшколско, основно и средње образовање (АПОСО) су 30. 6. и 1. 7. 2022. године, уз подршку IEA и сарадњу колега из Србије, присуствовали дводневној обуци у Београду. Састанак је отворио директор Завода за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ), Бане Ранђеловић. Представница Међународног удружења за вредновање образовних постигнућа (IEA), Паула Корснакова је путем видео линка поздравила све присутне те је исказала огромно задовољство и захвалност на остваривању сарадње представника ове двије институције. Представница IEA се нада да ће се ова сарадња наставити и у наредном периоду како би, заједничким дјеловањем и подршком једних према другима (земље региона), постигли што квалитетније процедуралне активности у остваривању међународних истраживања као што су TIMSS и ICILS.

Састанак је планиран кроз релазацију шест сесија на којима су се обрадиле све договорене теме када је у питању eTIMSS. Представници тима из АПОСО су имали прилику да сазнају са каквим изазовима и потешкоћама се сусрео тим Србије на пробном истраживању. Императив овог скупа свакако је било и ажурирање постојећег знања када су у питању припреме инструмената (рад са преводиоцима, верификације, те који су то изазови током употребе AM и OSS). Тим АПОСО могао је увидјети и на који начин су спроведене све активности у сарадњи са школама и које су то уобичајени изазови током припреме и управљања цјелокупном документацијом у самом истраживању.

Веома битно за тим АПОСО је било сазнати о искуствима о eTIMSS-u и свеокупним процедурама које се по много чему разликују од приступа папирној верзији TIMSS истраживања. Које су то неопходне конфигурације за коришћење лаптопа, на који начин спровести дистрибуцију и испоруку према школама, како и на који начин користити додијељене плејере.
Организација свеобухватног истраживања, подршка и начини учитавања података, креирање база за извоз и сам рад у Vin3S-u на креирању, увозу базе података биле су такође занимљиве теме.

Колеге из Србије су настојале пренијети апсолутно сва своја искуства када је у питању квалитет спровођења пробног eTIMSS истраживања. Ово ће резултирати засигурно великим бенефитима за тим АПОСО у пробном истраживању eTIMSS 2023, како бисмо имали што квалитетнији приступ у остваривању властитих циљева када је у питању ово велико међународно истраживање.