Izaberite stranicu

Изненађени смо због информације која нам је пристигла из медија, а тиче се спровођења ПИСА истраживања у Босни и Херцеговини.

Протекло вријеме Агенција је, заједно с Министарством цивилних послова БиХ, радила на прикупљању информација за Предсједништво БиХ – како од међународних институција које организују ПИСА и ПИРЛС истраживања тако и од надлежних министарстава образовања.

Та свеобухватна информација, према подацима из Министарства цивилних послова БиХ, тек је 27. 7. упућена у Предсједништво БиХ па остаје нејасно како се, прије њеног пристизања, споменута точка уопште нашла на дневном реду сједнице Предсједништва БиХ.

Напомињемо да смо на основу Закључка Предсједништва БиХ, а због захтјева Владе Републике Српске да се образложи видљивост Републике Српске у оквиру резултата ПИСА истраживања који су објављени за Босну и Херцеговину, били задужени испитати додатне модалитете учествовања наше државе у процесу међународних истраживања.

Агенција је остварила низ додатних контаката с међународним институцијама које организују ПИСА и ПИРЛС истраживања и сачинила информацију о модалитетима узорковања. Министарство цивилних послова БиХ је доставило информацију свим мјеродавним министарствима образовања у БиХ, након чега је, послије добијања повратних информација, припремило свеобухватан одговор и изјашњење на предметно тражење Владе Републике Српске.

Догодило се то да је Предсједништво БиХ, из нама непознатих разлога, одлуку о спровођењу ПИСА истраживања ставило на дневни ред а да није имало прилику размотрити нове приједлоге и сазнања.

Жалости нас што је ово питање уопште разматрано прије добијања повратне информације која је затражена од Агенције и Министарства цивилних послова БиХ.

Вјерујемо да ће након пристизања потпуне повратне информације Предсједништво БиХ поновно узети у разматрање потписивање предметног споразума, овога пута са свим релевантним информацијама.